A napokban az Európai Unió magas rangú küldöttei jártak Törökországban, hogy meggyőzzék a kormányt arról, ne működjön együtt az oroszokkal, ehelyett az Európai Unióhoz közeledjen inkább. Az érintettek utólagos nyilatkozata alapján "meg akarták leckéztetni" a kormányt. A török mentalitást azonban valamiért még mindig nem ismerik az európai politikusok: Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan válaszként kijelentette; Törökország tanít majd egy-két leckét az Európai Uniónak.
Hídfő.net.ru | Erdogan
Ez már a héten a második ilyen nyilatkozat ezen a héten. Az EU próbálna beavatkozni Törökország belügyeibe, kritizálja a tömeges letartóztatásokat, melynek során az ellenzéki mozgalmakhoz kötődő személyeket és újságírókat (a nyugat embereit) fognak el. A magas szintű küldöttek pedig valószínűleg elkövették azt a hibát, hogy erőpozícióból akartak tárgyalni a török féllel.
A tömeges letartóztatásokra azt követően került sor, hogy az ellenzék tömeges kormányellenes megmozdulásokat próbált szervezni Ankarában néhány nappal azután, hogy a török kormány megállapodott Moszkvával. Törökország a közelmúltban éles külpolitikai fordulatot hajtott végre. November végén orosz delegáció utazott az országba, ahol összeült az orosz-török kormányközi bizottság, és megállapodtak az energetikai együttműködés bővítéséről. Azt követően Erdogan elnök retorikájában látványos külpolitikai fordulatot tett, majd Vlagyimir Putyin december 1-jén bejelentette, hogy felmondják a Déli Áramlat projektet, és az orosz gáz Törökországon át fog Európába érkezni.
A nyugat reakciója egyidejűleg volt kioktató és felforgató. Federica Mogherini (az a személy, akit úgy mutatnak fel, mint valakit, aki az európai országoknak valamiféle közös külpolitikáját jeleníti meg) a bejelentés hatására Törökországba utazott, ahol feltehetőleg megpróbálta megfenyegetni vagy megvesztegetni a török felet, mert a kormány reakciója olyan heves volt, hogy az csak annak hatására történhetett, hogy a nyugat küldötte nem egyenlő félként akart tárgyalni a török kormánnyal. A találkozó értelemszerűen eredménytelenül zárult, amit abból lehet tudni, hogy újra megkezdődtek a kormányellenes tüntetések. Erdogan éles reakciója is közvetlen nyugati nyomásgyakorlásról tanúskodik: "azt gondolják, demokráciát taníthatnak nekünk. Kérem, magyarázzák meg, mi történik Európában. Nő a rasszizmus, az iszlamofóbia. Törökország taníthat leckéket demokráciából, köszönhetően annak a fegyelmezett pozíciónak, amit az Egyiptomban lezajlott puccs és a Szíriában történtek során felvettünk." Erdogan szerint "aki Törökországnak próbál leckéket adni, és körmösöket adna mint egy szigorú tanár, annak meg kell értenie, hogy a régi Törökországgal már nem ez a helyzet".
Továbbá, Törökország EU-csatlakozásának sorsa is eldőlt. Erdogan kijelentette, hogy ezek a tárgyalások már több mint tíz éve zajlanak. "Igen, kitartottak egy évtizedig, de sajnáljuk, Törökország nem az Európai Unió kapuőre. Kritizálhatják Törökországot. Ennek ellenére mi megyünk tovább a saját utunkon."

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/17/erdogan-torokorszag-nem-az-europai-unio-kapuore