Az orosz közvetítéssel létrejött decemberi tűzszünet sorozatos megsértéseiről jönnek jelentések az ukrajnai frontvonalról. Előzőleg a Dnyeper és az Azov ukrán egységek zsoldosai kijelentették, hogy ők nem írtak alá semmit, rájuk a tűzszünet nem vonatkozik, és nem is fogják betartani. Ezek a nyugatról és oligarcháktól fizetett ukrán és külföldi gyilkosok kiváló felszerelésekkel vannak ellátva, és hatalmas utánpótlással rendelkeznek. A hadsereg hozzájuk képest sokkal rosszabbul ellátott, így a morál sokkal rosszabb, mint ezeknél a fizetett gyilkosoknál. Feltűnő, és több jelentés megemlíti, hogy szinte kizárólag olyan helyekről éri támadás a tűzszünet ellenére a milíciát, ahol ilyen egységek állomásoznak.
Az elmúlt hetek offenzívájához képest nagy a csend, csak szórványos atrocitásokról, megsértésekről érkeznek jelentések. Az egyedüli, amit érdemes kiemelni, hogy Selidovó, ukrán felügyelet alatt álló orosz településről 120 férfit hurcoltak el. Ugyanitt az előző napokban már fiatal nők és férfiak tűntek el. A szervkereskedelemről érkezett, megfigyelők által is elismert jelentés szerint a korábban az Azov felügyelete alatt állt területről egy tömegsírból 200 megerőszakolt, megkínzott és legyilkolt 14 és 22 éves között női holttest került elő, melyekből kivétel nélkül eltávolították a belső szerveket. Ennek ismeretében a gyilkos háború az oroszok ellen a hátországban is folyik.
Azonban több esemény előrevetíti a tűzszüneti megállapodás rövid időn belüli felrúgását ukrán részről. Az egyik, hogy az ukrán hadvezetés egyik magas rendfokozatú tisztje azt nyilatkozta 16-án, hogy nemsokára felmondják a tűzszünetet. Feltételezhetően újra megpróbálják majd a bányavidéket elérni. A másik, hogy Dnyipropetrovszk, Harkov és Zaporozsje reptereire ömlik a NATO fegyverellátmány. A reptéri alkalmazottak szerint naponta átlagosan négy szállítórepülő érkezik repterenként, amelyekből ládák tömkelegeit, feltehetően fegyvereket és utánpótlást rakodnak ki.
Az ukrajnai belhelyzet nemsokára döntésre fogja kényszeríteni a NATO tömböt. Ukrajnában lassan nincs villany, sem szén, gáz is csak annyi, amennyit nagy nehezen előre ki tudnak fizetni Oroszországnak. Az EU semmit nem tud adni a 40 millió embernek, sem gázt, olajat, szenet, áramot. Az EU mindenből importra szorul. Vagy nagyon gyorsan dűlőre viszik az ügyet, vagy az ukrán vezetés és a nyugati tervek ott fognak lassan elvérezni az újorosz harcmezőkön. A nyugat tisztában van vele, hogy ha Moszkva kiszorítja a nyugati befolyást Ukrajnából, akkor jön Magyarország és a többi, Bulgáriáig bezárólag. Ezért az ukrán helyzet nem csak presztízs kérdés, hanem óriási hatalmi harc, a közép-Európa feletti uralomért. Washington elkeseredett harcot folytat, hogy megőrizze Kelet-Európa feletti uralmát.


http://www.hidfo.net.ru/2014/12/17/ujabb-tuzszunet-ujabb-ukran-megsertesek