A múlt hét folyamán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert telefonon kereste fel Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium Kelet- és Közép-Európáért felelős államtitkára, aki állítólag afelől érdeklődött, hogy miért szólította fel a miniszterelnök a Nemzeti Adó és Vámhivatal elnökét, hogy jelentse fel André Goodfriendet, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét.
A NAV elnöke a múlt héten a miniszterelnök kérésére feljelentette az amerikai ideiglenes ügyvivőt, mert az a NAV vezetésével szemben olyan vádakat fogalmazott meg, melyet nem támasztott alá semmilyen bizonyítékkal, és ezzel kapcsolatban tényeket sem hozott nyilvánosságra. Goodfriend vádjai emiatt alkalmasak a politikai hangulatkeltésre, bár vádként értelmezhetetlenek, emiatt szükség volt a bírósági eljárás megindítására, hogy hivatalos keretek közt kerüljenek elő a bizonyítékok, vagy derüljön fény a bizonyítékok nemlétére. Utóbbi esetben bebizonyosodna, hogy az amerikai ügyvivő alaptalan politikai hangulatkeltést folytatott Magyarországon.
Goodfriend korábban érintett volt más kormányellenes tevékenységben is, többek között jelen volt az internetadó elleni tüntetést követően a Fidesz székház lerohanásánál, emiatt a rendőri erők átmenetileg nem tudták ellátni feladatukat, mert teljesen más helyzetet teremtett, hogy az agresszívvá váló tüntetők kezelésekor akár hivatalos diplomáciai személy is megsérülhet.
Szijjártó Pétert kinevezését követően Washingtonban nem külügyminiszteri szinten fogadták, hanem bemutatkozó látogatása alkalmából is Nulanddel volt kénytelen beszélni. A diplomáciában a másik fél nyílt lekezelése, amit az amerikai fél művelt, vagyis, hogy a másik ország külügyminiszterét nem külügyminiszteri szinten fogadták, hanem alacsonyabb rangú személyen keresztül.
Úgy tűnik, Washington továbbra sem ismeri el a magyar külügyminiszter személyét: Szijjártóval ugyanis nem John Kerry vette fel a kapcsolatot, hanem ismét Nulanddal volt kénytelen tárgyalni. Az amerikai külügyminiszter valamilyen érthetetlen okból továbbra sem beszél a magyar külügyminiszterrel. Az Egyesült Államok nem egyenlő félként kezeli Magyarországot a diplomáciában, hanem alárendelt, alacsonyabb rangú országként.
Az amerikai külügyminiszter rendszeresen tárgyalt Martonyi János volt külügyminiszterrel, mivel ő az atlantizmus elkötelezett híve volt. Az amerikaiaknak Szijjártó személyével van problémája: kinevezésének idején a magyarországi liberális sajtó lejárató kampányt folytatott a külügyminiszter személye ellen. Érdekes módon, Martonyi magánvagyonának tételes kiteregetését soha nem láthattuk a liberális sajtó részéről.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/17/washington-tovabbra-lekezeli-magyarorszagot