A Zsidó Közösségi Kerekasztal szerdai ülésén, amelyen többek között Lázár János és Trócsányi László igazságügyi miniszter is részt vett, megállapodtak a politikai üldözöttek nyugdíjának emelésében, a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Házáról viszont nem esett szó.
Folytatódott a pár hónapja elkezdett párbeszéd a kormány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) között, a szerdai ülésen részt vett a kormány oldaláról Lázár Jánoson kívül Trócsányi László igazságügyi miniszter, valamint a Legfőbb Ügyészség, a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal, a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság vezetése is.
Az ülésen megvitatták az antiszemita jellegű bűncselekményeket, a Miniszterelnökséget vezető Lázár szerint ezeknek a száma stagnál, habár a szám nem is lényeges, ha azok egy közösség nyugalmát képesek veszélyeztetni. A Mazsihisz elnöke, Heisler András szerint azonban az antiszemitizmussal kapcsolatos feljelentések után megakadnak az ügyek, ennek a vizsgálatára ígéretet kértek.
Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára arról számolt be, hogy a résztvevők az érdekvédelem szélesítésére kérték az igazságügyi minisztert. Egyeztettek arról is, hogy Magyarország 2015 márciusa és 2016 márciusa között a Nemzetközi Holokauszt Emlékbizottság soros elnökségét látja el, amelyet a résztvevők bevonásával szeretnének megvalósítani.
Nyugdíjemelés és a temetők rendbehozása
A helyettes államtitkár ezenkívül elmondta, hogy a kormány kiemelten akar foglalkozni a temetők kérdésével, és nemcsak örökségvédelmi szempontból tekint a feladatra, hanem például az iskolai közösségi szolgálatot is bevonnák, hogy célzottan lehessen megismertetni a fiatalokat a helytörténeti vonatkozásokkal. Az erre szánt források nagysága milliárdos lehet.
A kormány döntött a politikai üldözöttek nyugdíjszerű ellátásának növeléséről, ez idén november 1-ig visszamenőlegesen 9,9 százalékos, január 1-jétől pedig 2,4 százalékos emelés. A kormány elhatározta, hogy az érintettek támogatásának meg kell haladnia az átlagnyugdíjat, s ezt a következő évek nyugdíjpolitikájában érvényesíteni kell – hangoztatta Latorcai.
A Sorsok Házáról továbbra is hallgattak
Lázár hangsúlyozta azt, amit már az előző ülés alkalmával is elmondott: szeretné, ha Zoltai Gusztáv folytatná tanácsadói munkáját. Megjegyezte, hogy mind a párton belülről, mind a külső környezetből érkező kritikákat „érdeklődéssel hallgatja”, a miniszteri tanácsadó felkérése azonban személyes döntése volt, amelyet Zoltai Gusztáv több évtizedes vezetői, szervezői tapasztalataival indokolt.
A Sorsok Házáról viszont megint nem esett szó. Szeptemberben Heisler azt nyilatkozta, hogy a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Házával kapcsolatban a zsidó szervezetek ígéretet kaptak a kormánytól, hogy a kiállítást „csak konszenzusos megoldással” fogják megnyitni, tehát csak akkor, ha a hazai és a nemzetközi zsidó szervezetek is egyetértenek annak szakmaiságával. A kormány továbbra is ezen az állásponton van.
(Csatlós Hanna)