Az Egyesült Államok kormánya több százmillió dollárt különített el arra, hogy a közép- és kelet-európai országokban - köztük hazánkban is - civil szervezeteket támogasson, vagyis a "demokrácia terjesztésére", ahogy azt már az arab világban és Ukrajnában is láthattuk.
A hír megalapozottnak látszik (álcivil tüntetések szervezése), ugyanakkor azt láthatjuk, hogy ebben az esetben maga a bejelentés a politikai nyomásgyakorlás. Az Egyesült Államok ugyanis egészen idáig támogatta a magyarországi civil szervezeteket és pártokat, még ha nem is közvetlen módon. Áprilistól kezdődően zajlanak olyan tüntetések hazánkban, melyek egyértelműen nyugati megrendelésre zajlanak, és a civil szféra csak eszköz. Mindezek alapján feltételezhető, hogy az Egyesült Államok eddig is jelentős forrásokat különített el többek között magyarországi kormányellenes tevékenységre, mert a semmiből nem lehet tüntetéseket csinálni, Amerika-barát pártokat üzemeltetni.
Hídfő.net.ru | Gyurcsány FerencGyurcsány, amint épp bejelenti, hogy "a civil tüntetések csak eszköz" (2014.11.22.)
Azt láthatjuk tehát, hogy a "demokráciaépítés" nyilvános bejelentése csak hivatalos elismerése olyan dolgoknak, melyek eddig is folyamatban voltak. Az USA mindenféleképpen befolyásolni akarja a kelet-európai civil szférát, akár elismeri hivatalosan, akár nem. Az a tény azonban, hogy most elismerik, maga a nyomásgyakorlás. Így egyértelmű a helyzet: nem összeesküvés-elmélet, hogy a kormányellenes civil szervezetek egy részét az amerikaiak pénzelik, hanem tény. Ugyanakkor a kormányra is fokozott nyomást helyez, mert a kormánypárt konfliktuskerülő része hajlamos lesz inkább visszatérni az amerikai érdekszférába.
Ha azt vizsgáljuk, milyen hatásai lehetnek egy ilyen bejelentésnek, elég hamar eljuthatunk oda, hogy mi volt maga a bejelentés célja. Egyrészt, a kormány lépéskényszerbe kerül: ha az USA nyíltan és leplezetlenül beavatkozik a magyar közéletbe, a kormány feladata, hogy az ország szuverenitását védje, a közéletet lehetőleg mentesítse az idegen befolyás alól. Nem tehetnek mást, mert ezt várják el a választók, - ha nem teszik meg, azzal ugyanúgy morzsolódik a kormány támogatottsága, mintha nyíltan az amerikaiak felé fordulnának. Ez a lépéskényszer igen hamar megmutatkozott, Orbán Viktor ugyanis bejelentette, hogy az Egyesült Államok műveleti területté nyilvánította Magyarországot. Nem sokkal később a hazai liberális sajtó megrémülve közölte, hogy a kormány be fogja iktatni azt a törvényt, ami az oroszoknál kiválóan működik, alkalmazásával pedig kitakarították a civil szférából az atlantista befolyást. A kormány azt a törvényt fogja meghozni, ami Oroszországban is működik: azok a civil szervezetek, akik külföldi anyagi támogatásban részesülnek, külön be kell regisztráljanak. Oroszországban külföldi ügynökként kell regisztrálniuk. Azt, hogy ezt hazánkban hogyan fogják nevezni, majd az amerikai agresszió mértéke dönti el.
Ezek teljesen logikus lépések, aminek pozitív hatása lesz a magyar közéletre. Lehet nevezni az Orbán-kormány tevékenységét hatalomátmentésnek, köpönyegforgatásnak, de tény, hogy most egy olyan ritka alkalom van, amikor a társadalom és a kormány érdeke több téren egybeesik. Abban például egybeesik, hogy Washington már nem érdekelt egy mérsékelt atlantista kormány megtartásában (nekik radikális atlantizmus kell), így a kormánypárt saját megmaradása érdekében kénytelen felszámolni azokat a csatornákat, amin keresztül Washington eltávolíthatja a hatalomból. Az atlantizmus radikális formájának eltávolításával mindenki csak jól jár, mert azzal a liberalizmus lesz visszaszorítva.
Másrészt, ennek a lépéskényszernek egy további hatása, hogy a kormánypártban középtávon szakadás következhet be. A politikusok egy része kitart majd az amerikai befolyás felszámolása mellett. Mások inkább konfliktuskerülőek lesznek, és visszafordulnának a nyugati érdek kiszolgálása felé, hogy jövedelmező pozícióikat megőrizhessék, a konfliktus és mindenféle problémák veszélye nélkül. A kormány lépéskényszerben van, mert a választók részéről egyre fokozottabb elvárás mutatkozik a nyugattól való eltávolodás felé, és ha visszalépnek, csökken a támogatottságuk. Azonban, ha tovább mélyítik a keleti nyitást, a párt nyugati elkötelezettségű része le fog szakadni.
Tehát Washington lépése egyrészt tiszta vizet önt a pohárba: mindenki számára egyértelművé teszik, hogy beavatkoznak a magyar belügyekbe. Ez többé nem is lehet kérdés, maguk is beismerik. Másrészt a kiváltott védekező reakció szakadást idézhet elő a kormánypártban. Ez egy nagyon kifinomult művelet: a dolog nyitja, hogy átmenetileg Washington is engedi a kormány radikalizálódását, mert így a Fidesz nyugatbarát része le fog szakadni a pártról. Ezzel összehangoltan a Demokratikus Koalíció 2016-ra akar előrehozott választásokat. Miért? Nem azért, mert addigra ők jobb helyzetben lennének. Hanem azért, mert addigra a saját embereik ki fognak lépni a Fideszből, amit a liberális sajtó a kormány felmorzsolódásaként fog kommunikálni, óriási sajtóvisszhanggal és győzelmi eufóriával. Gyurcsány emberei, ezek a radikális atlantisták trójai falóként ott vannak a kormánypártban, és a megfelelő pillanatban majd utat nyitnak az ellenségnek. A civil tüntetések szítása csak a kezdet. A kormánypártban bekövetkező, külföldről irányított szakadás a következő lépés.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/17/gyurcsany-emberei-utat-nyitnak-ellensegnek