Belgiumban összevont sztrájkot kezdtek a szakszervezetek, és tömeges tüntetések kezdődtek hétfőn a kormány újabb megszorító intézkedései ellen.
A Deutsche Welle jelentése szerint az alkalmazottak a nagyobb csomópontokon is felhagytak a munkával, beleértve az antwerpeni kikötőt is, ami Európa harmadik legnagyobb kereskedelmi kikötője. Ennek eredményeként a hajók nem tudnak se beérkezni a kikötőbe, se elhagyni azt. A tüntetések megzavarták a Párizst és Brüsszelt összekötő gyorsvasutat, és minden, Amszterdamba tartó járatot is blokkolnak. Flandria területén a Ford üzem és más nagyobb gyárak munkásai is sztrájkba kezdtek. A szakszervezetek terve szerint december 15-ig minden hétfőn sztrájkot tartanak, december 15-én pedig tömegdemonstrációt szerveznek. A szakszervezeti megmozdulások mellett több városban is spontán tüntetések vannak folyamatban.
Hídfő.net.ru | Belgium tüntetések
A tiltakozások hulláma amiatt kezdődött, mert a belga kormány újabb megszorításokat akar keresztülvinni, beleértve a nyugdíjkorhatár emelését, a munkaórák számának emelését, bércsökkentést és a szociális szolgáltatások megvonását.
November elején Brüsszelben több mint 100 ezren tüntettek a megszorítások ellen, a tüntetők tömegei és rendőri erők közt összecsapások is kezdődtek. Belgium szép lassan elveszíti azt a mesterségesen kialakított képet, miszerint az Európai Unió szíve és a béke szigete lenne. A nyugati kormányok felszámolják a világháború után kiépített szinte összes szociális vívmányt, miközben láthatóan működésképtelen és közutálat által övezett kormányzási módszereiket továbbra is rá akarják kényszeríteni a kelet-európai országokra, többek között hazánkra is.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/24/tuntetesek-az-europai-unio-mintaorszagaban