A magyarországi tüntetéseket kommentálta vasárnap késő esti politikai magazinműsorában a Pervij kanal orosz állami televíziós csatorna.

A Politikai póker címmel elhangzott kommentárban - amelyet feltételezhetően a múlt hétfői budapesti kormányellenes tüntetésről bejátszott felvétellel, illetve a Milos Zeman cseh államfő elleni prágai megmozdulással illusztráltak - Makszim Szjomin érdekesnek mondta, hogy a budapesti tüntetés azt követően zajlott, miután Orbán Viktor kormányfő bejelentette, hogy Magyarország folytatja a Déli Áramlat építését. "A tisztán gazdasági érvek mögött valaki oroszbarát politikát látott" - tette hozzá.

Szakértőkre hivatkozva Szjomin azt mondta, hogy a magyarországi és csehországi megmozdulások a hidegháború elején kialakított befolyásolási módszer, az úgynevezett puha erő alkalmazásának klasszikus példáját jelentik. Az összeállításban több szakértőt is megszólaltattak, közöttük orosz, szlovák és amerikai politológusokat, akik azt állították, hogy a színes forradalmaktól kezdve az ukrajnai hatalomváltáson keresztül a hongkongi tüntetésekig minden ilyen eseményt az Egyesült Államok által alkalmazott "puha erővel", vagyis a lakosság kulturális és információs befolyásolásával, a nem kormányzati (civil) szervezetek pénzügyi támogatásával provokáltak ki.

Százezren tüntettek Orbán ellen

A kommentátor megjegyezte, hogy Magyarországon és Csehországban sehova sem vezettek a múlt heti tüntetések, más szakértők szerint ugyanakkor a történtek csak az első lépést, erőpróbát jelentettek. "Amennyiben Orbán Viktor és Milos Zeman politikája nem változik, Magyarországra és Csehországra újabb megrázkódtatások várnak" - mondta a Pervij kanal kommentátora.

Szaniszló Ferenc: Ellenséges barrátaink, rosszakaró szövetségeseink addig nem nyugszanak, amíg nem amerikaik tőkések kapják meg a paksi üzletet, és amíg nem szállunk ki a Déli Áramlatból. Új világról, igazságos rendről álmodik az emberiség java. A globális pénzügyi háttérhatalom uralma a végéhez közeledik. Mi vajon a születő új rend részei kívánunk lenni? (Világ-Panoráma)

MTI

Kapcsolódó:
Gyurcsány kikényszerítené az előrehozott választásokat
Recipe ferrum avagy alkotmányos puccs Magyarországon
A fideszesek szerint sajnálatos a növekvő szegénység
Jogunk van elkergetni a kormányt!
Mikola István a külhoni magyarok állampolgárság-megadásának valódi okáról
Nagy verést mért az MSZP a Fideszre Újpesten
Ipsos: zuhant a Fidesz támogatottsága
Új stadionok
Butaság alapú bérrabszolga társadalmat épít Orbán
Pap Gábor - Kazár Birodalom Kamu (+ Tóth Gyula, Grandpierre Atilla és mások)
Gyámság alá helyeznék Magyarországot a radikális atlantisták
Amerika ezért nem akarhatja megbuktatni Orbánt

Demokraták...