A The Washington Post november 23.-i számában a Finnország elnökével, Sauli Niistoval, és a finn külügyminiszterrel, Erkki Tuomiojaval készült két külön interjú egy cikkben olvasható. Finnország nemzetközi kapcsolatok tekintetében két legmagasabb szintű tisztviselője egymástól függetlenül erősítette meg: Országuk nem kíván a NATO tagja lenni.
Sauli Niisto: "Nagyon nyilvánvaló, hogy ha Finnország csatlakozik a NATO-hoz, az kétséget kizáróan megrontaná Oroszországgal való kapcsolatainkat. Látni kell, hogy az 1300 km (a finn-orosz határszakasz hossza) az egy hosszú-hosszú határ, és nem zárható csak úgy le. Épp ellenkezőleg, ez egy nagyon is élő (értsd:forgalmas) határ."
..."Elmagyarázom, hogyan látjuk a saját biztonságunkat jelenleg. Ez egy egyensúly. Nálunk még mindig érvényben van a sorkötelesség. Erős hadseregünk van. 250,000 ember."
A finn elnök elmondta, hogy valóban több alkalommal történt légtérsértés orosz részről a finn légteret illetően nyár eleje óta, de ez az ukrán katasztrófa miatt a Nyugat és Oroszország közötti feszültség növekedésének tudható be.
Az elnök szerint az oroszok meg akarják mutatni, hogy "jelen vannak", figyelik a nyugati államokkal közös határaikat.
A NATO csatlakozás kérdését illetően, melyet az újságíró a finn miniszterelnök évekkel ezelőtti kijelentéseire alapozva próbált meg provokatív módon kikényszeríteni az elnöktől, Niisto a következőt válaszolta:"Senki sem tett világos javaslatot ezt illetően. Nem volt még róla szó, döntés nem is születhetett róla. A kérdésére: "mikor?" úgy gondolom, a miniszterelnök - akárcsak más NATO szimpatizánsok itt, Finnországban - már kifejtette, hogy ez most nem a megfelelő idő a csatlakozásra."
Finnország külügyminisztere, Erkki Tuomioja pedig úgy nyilatkozott, hogy "a finn-orosz határszakasz Oroszország nyugati határaiból a legstabilabb, és Oroszország arra törekszik, hogy ez így is maradjon, egészen addig, amíg nincs oka feltételezni, hogy a finn területek egy Oroszország elleni akciónak rendelődnek alá. Ez Finnország alapvető álláspontja a II. világháború óta."
A külügyminiszter saját álláspontját is határozottan megfogalmazta: "Az én álláspontom a NATO tagság ellen van."
Tuomioja szerint mindig voltak Finnországban NATO szimpatizánsok, és NATO-ellenes csoportok. A tavaszi finn általános választásokon pedig nem fog felmerülni a kérdés, mert azon politikai pártoknak, melyek irányító elitje az ország NATO-hoz való csatolására törekszik, olyan tömegbázisa van, amely legnagyobbrészt NATO-ellenes szavazókból áll, így a NATO-tagság kérdésének választási programpontba vétele ezen pártok számára a szavazatok számának súlyos csökkenésével járna a választásokon.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/24/finn-elnok-finnorszag-nato-csatlakozasa-megrontana-kapcsolatokat-oroszorszaggal