Az elmúlt napokban komoly előretörések nem történtek a délkeleti fronton. A tegnapi nap az ukrán hadsereg összesen 25 települést támadott, - miután az első offenzívákban a kijevi csapatok elvesztették támadó fegyverzetük 68 százalékát, két lehetőség van arra, hogy további folyamatos támadásokat intézzenek; vagy felélik a maradék harceszközüket, vagy a volt keleti tömb országaitól folyamatosan kapják a nehéz fegyverzetet. Ekkora veszteségeket az összeomlott ukrán ipar képtelen pótolni.
Északon Luganszk környékén elcsendesedtek a harcok valamelyest az elmúlt hetekhez, napokhoz képest. Luganszk és az orosz határ közötti területeken voltak összetűzések. Itt az ukránok az utóbbi hetekben elfoglaltak egy falut és némi területet, amelyet most a milícia visszaszerzett. Több ponton vívtak tüzérségi párbajt a harcoló felek. A Bahmutka nevű autópálya útszakaszt a milícia teljesen körbefogta, azon még néhány ponton maradt ukrán ellenőrzőpont, de lassan itt is eldől a csata kimenetele. A bennrekedt csapatok védelmére a frontvonal mögül folyamatos tüzérségi támadásokkal igyekeznek távol tartani a milícia harcosait a maradék ellenőrző pontoktól.
A legsúlyosabb harcok Debalcevo központból kiindulva a Donyecki Nép Köztársaság középső frontszakaszán zajlanak. A hadsereg megállás nélkül támadja a várostól dél és dél-keleti irányban fekvő településeket. Napokig tartó tüzérségi tűz után indítanak támadásokat egyes falvak ellen. Ezzel a módszerrel már több települést megkaparintottak, legtöbb esetben teljesen üres falvakat. Sem lakosság, sem milícia nincs már ott, a házak 90%-a csak rom.
Hídfő.net.ru | Ukrán katona Debalcevo mellettUkrán katona Debalcevo mellett - a benzinkutak is romokban
Látszólag itt összpontosul az ukrán hadsereg erőinek nagy része. Napi veszteségeik alapján értelmetlen támadó harcokba bocsátkoznak, rengeteg a veszteségük mind technikában, mind élőerőben. A hadmozdulatoknak nyilvánvaló iránya a jelenlegi frontvonal mögött, dél-keleti irányban fekvő szén lelőhely és bányavidék megszerzése. Kijevnek életbevágó lenne megkaparintani ezeket a területeket, és mindent be is áldoz érte. Ezt a bányavidéket már egyszer sikerrel megvédték az atlantisa kormány zsoldosaitól. Most némileg változott a helyzet, legfőképpen azért, mert a milícia is hosszú front- és határvonalakon kell állomásozzon, amely sok embert leköt. Így kevesebb marad egy adott terület védelmére. A bányákat azonban komoly védelmi vonalak védik, ezek áttörésére az ukránoknak nem valószínű, hogy lesz erejük.
Ezzel a területtel egy magasságban van (Donyeck városához képest) a másik fő összecsapási terület, Gorlovka kisváros. Ezt a területet már hónapok óta próbálja a hadsereg elfoglalni, mindhiába. Itt Donyeck város első védelmi vonala húzódik, amit több hónapja tartó tüzérséggel, és napi szintű, teljes egészében megsemmisült támadásokkal sem tudtak áttörni.
Délen a helyzet Mariupol környéki lövöldözésekben merül ki, a frontvonal nagyjából csendesnek tekinthető. A város környékén tüzérséggel és kézifegyverekkel egyaránt lövik egymást. Az ukránok több áttörési kísérlettel próbálkoztak, mivel veszélyes egész Ukrajnára nézve, hogy az egyetlen nagy ipari kikötő ostrom és tüzérségi tűz alatt áll. Sikert itt nem sikerült elérniük. A frontvonal nagyjából a város keleti határain megmerevedett. Az egész DNK területéről napi szinten jelentenek civil halottakat, de mind a milícia, mind az ukrán veszteségeket könyvel el. Donyecktől északra a harcoló felek tankokkal lőtték egymást, amiben több támadó ukrán harckocsit kilőttek. Tűzszünet nincs, de a határvonalak már nem módosulnak jelentősen.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/24/jelentes-delkeleti-frontrol-az-ukranok-mar-nem-tudjak-elerni-donyeck-vedelmi-vonalait