"Az USA elutasítja a modern világ multipolaritását és nyomásgyakorlással továbbra is az amerikai hegemóniát próbálja fenntartani. Ennek az agresszív politikának oka a hatalom elvesztése a nemzetközi politika színterén". Xavier Moreau francia politológus szerint a legtöbb európai ország Washington politikájának passzív, szenvedő alanya, mivel félnek a megtorlástól. A politológus példaként a BNP Paribas bank esetét hozta fel, aminek 9 milliárd dollár büntetést kellett fizetnie, mert megkerülte Washington szankcióit, valamint, hogy John McCain amerikai szenátor megfenyegette Bulgária kormányát, amiért az meg akarja építeni a Déli Áramlat gázprojekt egy szakaszát.
Hídfő.net.ru | Xavier Morueau
Xavier Moreau szerint az amerikai külügy "velünk vagy ellenünk" politikát alkalmaz, és ugyanez az agresszív politika az USA befolyásának további csökkenéséhez vezet a nemzetközi politikában. A politológus szerint Washington démonizálja az orosz államfőt, mert vezetése alatt Oroszország olyan hatalommá növekedett, ami a globális amerikai hegemóniát veszélyezteti és a többpólusú világrend kialakulásához vezethet. Washington a nyugati értékek képviseletét várná el egy független ország vezetőjétől, aki 15 éven át mindvégig népe érdekét képviselte. Ennek oka, hogy az amerikai külügy amerikai kulturális hegemónia kiépítésére törekszik a független országokban is, mert ez a biztosítéka annak, hogy hosszú távon Amerika-barát rendszereket alakíthassanak ki.
Moreau szerint az agresszív amerikai külpolitika további nagyhatalmi blokkok kialakulásához vezethet, mivel a kis országok önmagukban csak szenvedő alanyai lehetnek az erőpozícióból tárgyaló amerikaiaknak. Moreau szerint a közeljövőben számítani kell a keleti és nyugati tömb közti nyílt katonai konfrontációra, ami tovább gyengíti a nyugati gazdaságokat, egészen odáig, hogy Washington már ne legyen képes finanszírozni a globális katonai "kalandozásokat".


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/24/francia-politologus-az-agressziv-amerikai-kulpolitika-gyengeseg-jele