Oroszország fokozza katonai jelenlétét külföldön, Szergej Sojgu orosz honvédelmi miniszter szerint számos országban létesítenek új katonai bázisokat. A védelmi miniszter ezt kedden jelentette be, és Tádzsikisztánt, Kirgizisztánt, Örményországot említette konkrétan, mint az új orosz katonai bázisoknak otthont adó országokat.
A döntést hosszas előkészítés előzte meg, a kormány azt is felmérte, melyik megoldás lenne, amit a nép leginkább támogat. Az egyértelmű, hogy a lakosság többsége tisztában van a NATO jelentette fokozott fenyegetéssel, azonban nem volt tisztázott, milyen típusú reakciót fogadna el az orosz lakosság többsége és mi az, amit már indokolatlannak tartanának.
A dolog érdekes vonatkozása, hogy az Oroszország Hangja közvélemény-kutatása szerint a magyar lakosság is igazoltnak látja azt a megoldást, hogy Moszkva a NATO agresszív terjeszkedésével egyenes arányban fokozza külföldi jelenlétét. Az Oroszország Hangja felmérésében arra a kérdésre, hogy "Hogyan reagáljon Oroszország arra, hogy a NATO fokozni kívánja katonai jelenlétét Kelet-Európában?", a magyar válaszadók mindössze 6,9%-a mondta, hogy "Ne tegyen semmit, a NATO nem fenyegeti Oroszországot". 12,7% szerint Moszkva gazdasági szankciókat kell beiktasson a NATO tagállamaival szemben, 17,3% szerint "Fejlessze a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetét, figyelembe véve azt, hogy a NATO az orosz határ felé nyomul előre".
A magyar válaszadók közel kétharmada, 63,1% azonban azt a választ adta, hogy Oroszország "Adjon szimmetrikus választ: saját katonai bázisokat létesítsen más kontinenseken". A liberális média minden bizonnyal ezt a lépést is "orosz agresszióként" fogja tálalni. A közvélemény azonban teljességgel igazoltnak látja, hogy Moszkva a NATO jelentette veszéllyel arányos lépéseket tegyen a honvédelem terén.



http://www.hidfo.net/2014/10/30/oroszorszag-uj-katonai-bazisokat-letesit-vilag-tobb-orszagaban