Mint köztudott, Ózdon új polgármester-választást írtak ki. A menetrend szerinti önkormányzati választás során az előző, fideszes polgármester, kevés szavazattal alul maradt a Jobbik jelöltjével, Janiczak Dáviddal szemben. A vereséget elfogadni képtelen Fürjes, választási csalásra hivatkozva megtámadta az eredményt - kvázi ellent mondott a népakaratnak, az ózdiak döntésének.
A területi választási iroda ennek helyt adott, döntése szerint új választást kellett kiírni. A Jobbik jogorvoslati kérelmét a fideszes hatalmi gépezet elutasította. Történt mindez anélkül, hogy a saját sorsukról, a demokrácia szabályai szerint, felelősen döntő ózdiakat tájékoztatták volna a részletekről, bemutatták volna az állítólagos bizonyítékokat.
Ebben az országban, ha van választás, ha nincs, ha van közvetlen tétje, ha nincs, szinte sportot űznek a politikai lejáratásból, a "bizonyítékok" lobogtatásából, titkos hangfelvételekből, és a többi. Ha bármiféle bizonyító erejű felvétellel rendelkeznek pont a közellenség Jobbikra nézve, nagyon nehéz magyarázatot találni arra, miért is nem mutatták ezt be a nagyközönségnek? Hacsak nem azért, mert a választási irodával ellentétben, a helyiek szemében hamar kilógna a lóláb, és kiderülne, hogy a bizonyítékok nem állják meg a helyüket!
Azért feldobjuk a labdát, és javasoljuk az ózdiaknak, hogy kérjék ki maguknak a hülyére vételt: ugyan, csak mutassák már be azokat az állítólagos bizonyítékokat az érintetteknek is!
Vagy egyszerűen le kell nyelni a birkanépnek, hogy ahol nem a Fideszre szavaznak, ott újra kell választani? Nem kellene ezt alkotmányba foglalni?!
Ózdon nagy a tét! Nem egy kistelepülés, ami még "megengedhető veszteség". A kormánypárt biztosnak vélt bástyája - vagy inkább kijelölt hulladéklerakója, ahová le lehet zsuppolni a nagyobb, főleg dunántúli városokban kínossá váló legalja cigányokat. (Ami ellen még az ózdi cigányok is tiltakoztak!) Merthogy a "cigánysátor" tervének népszavazáson való elbukása után, a gyereket átkeresztelve, finomítva, csak lerakták a törzsgyárban az alapkövet!
Ózdon nagy a tét! Mert az előző vezetés olyan szinten lopta szét a várost, hogy igencsak nagy baj lesz, ha a változás első lépéseként egy új - brancson kívüli - vezetés felülvizsgálja az önkormányzat eddigi működését. Az illetékesek alighanem súlyos börtönéveknek néznek elébe - már ha az ózdiak meg nem lincselik őket! Nem véletlen, hogy a választást követő éjjel gőzerővel mentek az iratmegsemmisítők egész hajnalig!
Ózdon nagy a tét! Mert esélyt kap egy másfajta politizálás, mely ha eredményeket ér el, az látványos lesz. És kérdéseket vet fel: mit csináltatok ti eddig, miért nem lehet ezt máshol is, és egyáltalán! Mit kerestek ti itt?
De Ózdon nagy a tét, számunkra is! Az ózdiaknak, a magyarságnak, az országnak, a nemzetnek. Nem csak abban a tekintetben, hogy mit hozhat a változás, hanem egyáltalán: lehet-e változás? Szembe lehet-e szállni eredményesen egy pártállami gépezettel, amely még a saját szabályait sem tartja tiszteletben? Győzhet-e ezzel szemben egy, az emberek valódi érdekeit képviselő szerveződés, egy kis város lakóinak akarata, a józan ész?
Ha Ózdot letiporják, ha egy közutálatnak örvendő, csalással sem nyerni képes (erről később) garnitúrát képesek visszaültetni az emberek nyakába, ha véghez tudják vinni ezt az elejétől végéig átlátszóan hazug játszmát... Akkor az az egész ország gyászos sorsát vetíti előre. Onnantól fogva demokratikus változásban senki ne is reménykedjen!
Ha viszont Ózd győz... Akkor valóban, ott egy bástya emelkedik! Kap egy lehetőséget, nem csak Ózd, de az adott politikai erő is. Ha pedig helyesen sáfárkodnak a rájuk bízottakkal, akkor az egy reménysugár lehet! Ami akár a változás magja is lehet!
Ózdon nagy a tét! Mert egy fordulópont lehet. Innen az út vagy a remény, vagy a reménytelenség felé vezet. Ózd a magyar Sztálingrád!
Rajtatok a világ - legalábbis az ország - szeme!
Raspotnik Viktor