Október 28-a óta fokozott tevékenységet folytat az orosz légierő az európai légtérben, az Északi-, a Keleti- és a Fekete-tenger fölött, közölte a belgiumi Monsban működő európai NATO-parancsnokság. Az atlanti szövetség összesen 26 orosz katonai gép gyakorlórepülését észlelte. Az Északi- és a Keleti-tenger fölött nagy hatótávolságú, stratégiai bombázók is feltűntek. Egyes orosz gépek megközelítették a brit légteret, illetve kirepültek az Atlanti-óceán fölé, és délre fordulva megközelítették Portugália nyugati partjait.
Nem szóltak előre

A NATO bírálta, hogy az oroszok nem tájékoztatták a repülési tervekről a polgári légi irányítási hatóságokat, és a repülések végrehajtása során sem vette fel velük az összeköttetést.
Az orosz katonai gépek egy része ki is kapcsolta a transzponderét, azt a berendezést, ami automatikusan jeleket bocsát ki repülés közben, hogy az irányítótornyok azonosítani tudják a gépet. A transzponder kikapcsolása veszélyeztetheti a civil légiközlekedés biztonságát, figyelmeztetett a NATO.

(MTI)
Bal-Rad komm: Hát ez borzasztó! Hogy ezek az oroszok mire nem képesek?
Az Északi – tenger fölött, a Keleti – tenger fölött, a Fekete – tenger fölött repkednek. (De mintha ezek a vizek Oroszország partjait áztatnák?!) Mi több, még Portugália nyugati partjai felé is kerültek egyet! Sőt! Őfelsége Anglia stb. stb. stb. légterét is megközelítették! (Persze nemzetközi légtérben repkedve.) És a tetejébe MÉG CSAK ENGEDÉLYT SEM KÉRTEK! Ez ám a skandallum! Világra szóló!
Nem az, hogy az amerikaiak gépei szálldosnak nap – mind nap az orosz határok közvetlen közelében! Az természetes és magától értetődő dolog! Védelmi reflex!