“Stratégiai jelentősége van a kínai-orosz együttműködéseknek, amit egyetlen külső tényező sem befolyásolhat!” – jelentette ki a kínai külügyminisztérium munkatársa egy, a Li Keqiang kínai miniszterelnök közelgő európai látogatását előkészítő sajtótájékoztatón.
Mint Cheng Guoping kínai külügyminiszter-helyettes elmondta;
“Li Keqiang október 9. és 17. között Oroszországba, Németországba és Olaszországba látogat majd. – Rómában tiszteletét teszi az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) székházában is.”
Külön kiemelte, hogy a kínai miniszterelnök oroszországi vizitje során 19. alkalommal vezeti majd az orosz miniszterelnökkel, Dmitrij Medvegyevvel való tárgyalásokat. Ugyanakkor terveznek személyes találkozót az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal is.
A kínai-orosz kapcsolatok mind politikai, mind gazdasági szinten jól fejlődnek.
Kína és Oroszország a jövő évben együtt fogják ünnepelni a fasizmus fölötti közös győzelmük 70 évfordulóját is. – De gazdasági téren is a lehető legjobb a viszony a két állam között; Kína és Oroszország kölcsönösen az első számú üzleti partnerei egymásnak.

De mindemellett készek jó kapcsolatokat ápolni az EU tagállamaival is

A kínai miniszterelnök Németországban találkozni fog Angela Merkel német kancellárral is, a teljes körű kínai-német kormányzati konzultáció keretében, mely sorrendben immáron a harmadik lesz. Fontos innovációs dokumentum kerül kiadásra ezen találkozó után.
A tervek szerint több, mint 20 kormányközi megállapodást és kereskedelmi szerződést készülnek aláírni ezen a találkozón. A két ország megbízottai tárgyalni fognak a vízumeljárások könnyítéséről is.
A kínai miniszterelnök ezek után következő olaszországi látogatásán úgyszintén kormányközi megállapodásokat készül aláírni az olasz féllel, melyek a szorosabbá váló gazdasági együttműködésről és a beruházásokról szólnak. Elősegítvén a kis -és közepes vállalkozások közötti együttműködést.
Az ugyancsak Olaszországban a ’10. ASEM (Asia–Europe Meeting) Csúcstalálkozón’ pedig, mely Milánóban október 16- és 17-én lesz megtartva, – Kína síkra fog szállni azért, hogy Ázsia és Európa stratégiai megállapodásokat kössön az egyre súlyosabbá váló globális éghajlatváltozás, a terrorizmus, valamint a terjedő fertőző betegségek, s más rendkívül fontos és mind akutabbá váló globális problémák tekintetében.
A csúcstalálkozón Kína kifejti majd az álláspontját a Nemzetközi rendről, valamint a globális gazdaság alakulásáról és fejlődéséről Ázsia és Európa között.
Több kétoldalú találkozó várható majd a kínai küldöttség és a többi résztvevő ország vezetői részvételével.
Szabad Riport
Források: CRI/Hungarian/EnglishASEM Infoboard
Bal-Rad komm: Nem árt élni ezen két keleti nagyhatalom ajánlataival. Sok előnye származhat belőle egy olyan országnak, mint például a miénk. – Annál is inkább, mert ha az együttműködésüket még jobban kibontakoztatják, – egyszerűen nem lesz ellenfelük a földön. Sem gazdaságilag, de a katonai relációkban sem.
És, akkor még az ő szövetségeseikről, a további BRICS országokról nem is beszéltünk. Melynek még tagja Oroszországon és Kínán kívül, India, Brazília, és Dél-Afrika. Aztán ott van még Irán, meg a közép-amerikai államok és Argentína.
India szintén atomhatalom, űrhajót küldött nemrég a Marsra, s 1 és negyed milliárd lakosával a föld második legnépesebb országa, szó szerint gazdasági robbanás előtt áll.
Az u.n ‘Klasszikus Nyugatnak’, esélye sincs ezen világszövetség ellen.