Fordulat következhet be az INA-részvények felvásárlása ügyében, miután a Poslovni Dnevnik horvát napilap szerint a MOL tárgyalásokat folytat a Raiffeisen nyugdíjalapjával egy 0,8%-os INA részvénycsomag felvásárlásáról. Ha megállapodásra jutnak, a magyar olajtársaság közel 50%-os tulajdonrészt szerezne a horvát olajvállalatban, miközben a horvát állam csak 44,84%-os részesedéssel rendelkezik.
Hídfő.net | Fordulat INA-ügyben
Ha megkötik az üzletet, 49,88%-ra nő a MOL tulajdonrésze, és a fennmaradó, lakossági kézen lévő részvények egy részének megszerzésével többséget szerezhet a horvát olajvállalatban. A megállapodást követően összesen 12001 részvény hiányozna a többségi tulajdon megszerzéséhez.
Június végén már felmerült, hogy a horvát kormány szigorítani fogja az INA részvényei felvásárlásának feltételeit, miután a lengyel lehallgatási botrány során nyilvánosságra jutott, hogy a MOL orosz vevőnek akarja értékesíteni a horvát olajvállalatban megszerzett többségi tulajdont. Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter akkor annak lehetőségéről kezdett beszélni, hogy törvényben írják elő; az INA részvényeit csak az Európai Unión belüli vállalatnak lehessen eladni.
Az INA az Adriai-tenger olajforrásainak birtoklása felett több mint 10 országban bír érdekeltségekkel. Valójában a kérdés nagyhatalmak közötti rendezéséről van szó: Washingtonnak elemi érdeke, hogy az orosz üzletfeleket kiszorítsa Kelet-Európából. Bárhol a világban jelentős olajipari tevékenység összpontosul, ott előbb-utóbb megjelenik a hadsereg, a haditengerészet is. A horvát olajipar tulajdonviszonyáért folytatott harc a Kelet-Európában zajló geopolitikai átrendeződés egy eleme, ami nagyobb távlatban a Földközi-tenger katonai erőviszonyainak átrendeződését is maga után vonhatja.


http://www.hidfo.net/2014/10/09/fordulat-johet-ina-ugyben