Európa könnyedén kibír egy hónapot orosz gáz nélkül, az azonban már problémát jelentene, ha hat hónapon belül nem kezdődne újra a földgázszállítás - Günther Oettinger Milánóban az Energetikai Tanács október 5-6-án tartott informális találkozóján annak lehetőségéről nyilatkozott, hogy a közeljövőben leállhat az orosz gázszállítás Európába.
Olasz részről Claudio De Vincenti, gazdasági fejlődésért felelős miniszterhelyettes bejelentette, hogy Olaszország továbbra is elkötelezett az Adria-gázvezeték megépítése mellett, a civil tiltakozások ellenére is. A projekt Törökországon, Görögországon és Albánián keresztül szállítana földgázt azokból a régiókból, ami a NATO gyarmatosító és felforgató tevékenységének köszönhetően éppen hozzáférhető a nyugati cégek számára.
Hídfő.net | Adria-gázvezeték
Ugyan korábbi sajtójelentések szerint elhalasztják az Adria-gázvezeték építését, ezeket az értesüléseket semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg, és időközben az amerikaiak ürügyet kreáltak arra is, hogy benyomuljanak Szíriába, ahol az ISIS terrorszervezet - érdekes módon - főként a kormányerők által ellenőrzött gázüzemeket és olajfinomítókat célozza.
Oettinger elmondása szerint a közel-keleti - pontosabban; az Adria-gázvezetéken érkező - gáz lehetővé tenné a földgáz-értékesítést Ukrajna számára is. Az energetikai biztos nyilatkozata szerint Ukrajnának ki kell fizetnie a Gazprommal szemben fennálló tartozásait, a fennálló 3,1 milliárd dollár tartozásból legkésőbb október végéig 2 milliárd dollárt el kell helyeznie az orosz gázvállalat számláin. Ugyanakkor cserébe Ukrajna 385 dolláros áron juthatna földgázhoz, minimum 5 milliárd köbméter transzfer esetén.
A helyzet érdekes vonatkozása, hogy miközben Kijev nem kérte az európai energetikai biztos segítségét és megállapodott a Gazprommal a gázszállítás folytatásáról, Oettinger láthatóan erőlteti az üzletet, amire nemcsak hogy lassan elúszik a lehetőség, de nem is érné meg Ukrajna számára.
Az általa javasolt 385 dolláros ár jelentősen magasabb a nyugat-európai országok által fizetett összegnél, amiben része van annak, hogy a gázt nem a szomszédos Oroszországból szállítják, vagyis meg kell fizetni a szállítás költségeit. Másrészt az is kérdéses, miért akarná kifizettetni Oettinger a tartozás kétharmadát Kijevvel, mikor a stockholmi nemzetközi bíróság csak 2015 elején kezdi tárgyalni Ukrajna Gazprommal szemben fennálló tartozásának ügyét. Az eset azt sejteti, hogy az energetikai biztos nem csak egyetlen előnytelen üzletet akar aláíratni Kijevvel, de amiatt erőlteti a Gazprom-tartozás mihamarabbi kifizetését, mert ahhoz Ukrajnának újabb nemzetközi hitelt kellene felvennie, aminek törlesztéséből később a nyugati országok profitálnának.


http://www.hidfo.net/2014/10/09/europa-egy-honapig-birna-orosz-gaz-nelkul-azt-haboruval