testing-fingerprint-id-system-080512
Venezuelában hamarosan ujjlenyomat nélkül már kenyeret sem kap az ember.
Nicolas Madura elnök bejelentette, hogy ujjlenyomat leolvasó rendszert telepítenek az élelmiszerboltokba, hogy kontrollálni tudják, ki mennyit vásárol egy-egy termékből. Az elnök „csalásvédelmi rendszernek” nevezi az újítást, amit egyébként a választásoknál már egy ideje használnak a dél-amerikai országban.
Szerdai bejelentése során Maduro elnök nem tért ki a bevezetés időpontjára, de egyéb kormányforrások szerint akár decemberre vagy januárra megvalósulhat a terv.
Egyesek szkeptikusan fogadták a hírt. Az intézkedést ellenzők szerint pedig az új rendszer nem egyéb, mint a jegyrendszer modern formája és sérti az emberek szabadságjogait.
Mások szerint csak a gazdaság teljes átalakítása segíthet újra megtölteni a szocialista ország krónikusan üres polcait.
Venezuela már egy teljes éve küzd bizonyos fontos termékek, mint például az olaj vagy a liszt, hiányával. Tavasszal a kormány már próbálkozott egy hasonló rendszerrel az állami boltokban, igaz, csupán önkéntes alapon.
2014. március - Több kilométeres sor egy bolt "előtt"
2014. március – Több kilométeres sor egy bolt “előtt”
A szigorú valutaszabályok és a dollárhiány miatt az ország lakosai nehezen jutnak hozzá az import termékekhez. A helyzeten az árszabályozás sem segít, a gyártók és termelők pedig azért panaszkodnak, hogy bizonyos termékek ára túl alacsony ahhoz, hogy megérje előállítani őket.
A kormány a nyereségorientált (IJ: Van másmilyen?) cégeket és a feketepiaci árusokat okolja az áruhiányért, akik felvásárolják az olcsó termékeket és az eredeti ár többszöröséért adják tovább.
A múlt hét során Venezuela elkezdte lezárni Columbiával közös határait, mert az országban megvásárolt élelmiszerek csaknem fele a virágzó csempészetnek köszönhetően a szomszédos országban köt ki.
Januárra a venezuelai központi bank adatai szerint az alapvető élelmiszerek több mint fele hiánycikké vált az ország boltjaiban.
Az új rendszer bevezetéséig sorszámokat használnak
Forrás: news.yahoo.com
http://idokjelei.hu/2014/08/tejet-vagy-vecepapirt-szeretnel-venezuelaban-ev-vegetol-csak-ujjlenyomattal-veheted-meg/