Az Orosz Központi Bank diverzifikálja üzleteit az eurótól és a dollártól, hogy megóvja önmagát az árfolyam-kockázatoktól, és inkább több aranyat halmoz fel. Az év első felében már 2,5 százalékkal csökkentette a dollár és euró devizatartalékait.

2009 vége óta Oroszországban az arany tartalékok nagy ütemben bővültek az IMF adatai szerint. Az orosz Központi Bank egyedül júniusban 54 tonna aranyat vásárolt, ezzel Oroszország megelőzte Kínát a birtokolt aranymennyiség szempontjából. Oroszország az elmúlt évtizedben is a legnagyobb aranyvásárló volt, ezen időszakban több mint 600 tonnát spájzolt be.
Más országok is ráerősítettek az aranyra. Az elmúlt hat hónapban a kazah Központi Bank készletei 12 tonnáról 155,8 tonnára emelkedtek. Ezzel ellentétben egyes fejlett országok, mint például az USA, Németország, Franciaország és Spanyolország aranytartalékai az addigi szinten maradtak, sőt, a német Bundesbank ki is árusított 2,9 tonnát.

Mint írtuk korábban, Oroszország fokozatos lépéseket tesz a dollártól való függetlenedésre a világgazdaságban. Az IMF ellensúlyozására a BRICS országok ebből a célból  közös finanszírozású bank létrehozásában állapdtak meg. Terveik szerint ezek az országok az egymás közti elszámolást a jövőben már nem dollár alapon fogják végezni.

Mi lesz veled USA dollár?

Dollártemető
Ha van olyan aki nem ismerné a történetet: a hegyekben a nyáját örző juhász farkast kiálltot, mire a környező pásztorok a segítségére siettek. Aztán kiderült, hogy farkas nincs, csak juhászunk szeme káprázott. Ezt még egyszer-kétszer eljátszotta, de mikor valóban jöttek a farkasok, már hiába kiáltozott, senki nem hitte el.
Már régóta terjeng a szóbeszéd, miszerint a jelenlegi dolláralapú pénzügyi rendszer az összeomlás szélén áll. A fedezet nélkül nyomtatott dollár trilliárdok, az eladósodott országok reménytelen helyzete egyre világosabbá teszi a magánkézben lévő FED pénzügyi politikájának zsákutcáját.

Erre már sok ország vezetője is rájött, de jobb híján eddig dollárban számolták el egymás közti kereskedéseiket.

Ez miért probléma? teheti fel a kérdést a közgazdaságban nem járatos átlagpolgár.  A dollárt mindenütt elfogadják, eddig is volt infláció, ezután is lesz, sulykolták beléjük évtizedeken keresztül. A jelenlegi pénzügyi rendszer támogatói, valahogy elfelejtik megemlíteni ezeknek az embereknek, hogy a FED szorgos munkája következtében jelenleg 227.000.000.000.000 $ (227 trillió dollár) van forgalomban. Ez nonszensz, mert az egész földön nem hoztak létre ennyi értéket, viszont a FED pénzpumpája tovább önti a fedezet nélküli pénzt a gazdaságba, amely egyre értéktelenedik. A borulátók szerint ez a politika hiperinflációhoz vezet, és a dollár teljesen elértéktelenedik.
A BRIC egy mozaikszó, a gazdaságtanban használják. A gyorsan fejlődő Brazília, Oroszország, India és Kína kezdőbetűiből áll össze az angol mozaikszó. A BRIC szót Goldman Sachs 2001-től használta elsőnek. Goldman Sachs bebizonyította, ha a jelenlegi ütemben  fejlődnek 2050-re a BRIC országok egyesített gazdasági eredményei túlszárnyalhatják a napjainkban leggazdagabbnak számító országok által jelenleg leadott teljesítményt
Brazíliában Fortaleza-ban júliusban megtartott BRICS-konferencia alapvető váltást hoz a világ pénzügyi rendszerében. Aláírtak egy 100 milliárd dolláros keretegyezményt az IMF ellensúlyozására. A továbbiakban egy most kidolgozás alatt lévő új pénznemben, és nem dollárban lesz az egymás közti kereskedelem elszámolása a kölcsönök folyósítása. Létre hoznak egy saját hitelminősítő intézményt is.
A BRICS országok gazdasági potenciálját nézve, ez annyit jelent megásták a dollár sírját. Már csak meg kell várni, míg beleesik.
Valószínűnek tűnik, hogy az a bizonyos "farkas" kiálltás a dollár számára most valósággá válik.

Hírfigyelő Szolgálat