A Moldova és Ukrajna közt fekvő állam, a Dnyeszter Menti Köztársaság (Transznisztria) elnöke, Jevgenyij Sevcsuk azonnali hatállyal elrendelte az általános katonai mozgósítást. A hadsereg jelenlegi tagjai, a tartalékos állomány, valamint a civil hadkötelesek alkotják a fegyverbe szólítottak táborát. Az elnöki indoklás szerint egy hónapos, békefenntartói képességeket is elsajátító és összehangoló katonai képzésen fognak átesni a behívottak.

A hivatalosan egy állam által sem elismert, de 1992-óta -de facto- független ország hadköteleseinek teljes száma mintegy 30 ezer főt tesz ki. A Dnyeszter-melléken állomásozik egy legalább 1500 főt számláló orosz békefenntartó egység is.
A mozgósítás elrendeléséhez az ország Ukrajna felőli határszakaszán, az utóbbi hetekben történt ukrán provokációs kísérletek vezettek, melyek a nyílt fegyveres konfliktus előjeleiként értelmezhetők.

Moldova és Ukrajna 2014 áprilisa óta egyfajta sajátos blokád alatt tartja a két nagyobb szomszédja közti kereskedelemtől nagyban függő államot. Ukrajnába való belépéskor a határőrök mérlegelik, hogy kit hajlandóak átengedni a határon. Minden gyanús személyt, vagy szállítmányt rögtön visszafordítanak. A Moldova és Transznisztria közti határszakasz ellenőrzésének fokozása érdekében pedig a moldovai határőrség kapott egy soron kívüli, 10 millió dollár összegű támogatást az Amerikai Egyesült Államoktól a tavasz folyamán.


http://www.hidfo.net/2014/08/21/dnyeszter-menti-koztarsasag-altalanos-mozgositast-rendelt-el