„És minden felé nagy földindulások lesznek, és éhségek és döghalálok; és rettegtetések és nagy jelek lesznek az égből.” Lukács 21:11


Earthquake-Map
2014 első három hónapjában a nagy földrengések száma az 1979 óta mért éves átlagok kétszerese volt. Az Egyesült Államok középső és keleti régióiban a földrengések száma az elmúlt években ötszörösére növekedett a sokéves átlaghoz képest.
A földrengések mellett egyéb furcsaságokat is tapasztalunk. Indiana államban például óriási lyukak jelentek meg az Új Madrid törésvonal mentén és egy teljes kilométer hosszú hatalmas repedés is megjelent Mexikó északi részén. Lehetséges, hogy ezek a jelenségek egy komolyabb rengés előfutárai?
Valószínűleg csak kevesen tudják, hogy az amerikai történelem legnagyobb földrengései az Új Madrid törésvonal mentén következtek be. A XIX. század elején egy egész sorozat hatalmas rengés rázta meg az USA keleti részét. Korabeli dokumentumok szerint a rengéseket 1000 mérföld távolságra is érezni lehetett. A szakértők szerint egy hasonló esemény ma felfoghatatlan károkat okozna.
Az elmúlt hónapokban hat titokzatos lyukat fedeztek fel a Baldy hegyen:
Több mint egy évvel azután, hogy egy hatéves kisfiút majdnem betemetett a homok, miután beleesett a homokdűnén megjelent egyik lyukba, a tudósok még mindig nem tudják, hogy mi idézte elő a lyukak megjelenését. A 38 méter átmérőjű területet a hatóságok továbbra is lezárva tartják. A helyszínre érkező kutatók rádióhullámok segítségével próbálják megtalálni a jelenség okát.
Elképzelhető, hogy a jelenség magyarázata egészen hétköznapi, mivel azonban az Új Madrid törésvonalról van szó, érdemes figyelni, hogy mire jutnak a kutatásokkal. Az Egyesült Államok történelmének legpusztítóbb hármas földrengése is itt történt 1811-12-ben. A rengések hatására a Mississippi folyásiránya megfordult, homok gejzírek törtek fel és tavak száradtak ki.
Az amerikai kormány olyannyira komolyan veszi a kérdést, hogy néhány éve kiterjedt gyakorlatot tartottak:
A szövetségi kormány májusban egy olyan földrengést szimulált, amiben 100.000 ember veszítette életét a közép-nyugaton és 7 millió ember veszítette el otthonát. Akkoriban nem sokan figyeltek fel a gyakorlatra, mivel nem gondolták, hogy valós veszélyről van szó. Nagy földrengések azért mégiscsak ritkán fordulnak elő.
A National Level Exercise 11, vagy röviden NLE 11 gyakorlat tulajdonképpen a 200 évvel korábbi katasztrófa felelevenítése volt. 1811. december 16-án 7,7 erősségű földrengés volt az Illinois, Indiana, Missouri, Arkansas, Kentucky, Tennessee és Mississippi államok határai mentén húzódó Új Madrid törésvonalnál. A Sziklás-hegységtől keletre ez volt a valaha mért legnagyobb rengés. 129.000 km2 területet érintett, ahol „megemelkedett vagy lesüllyedt a föld, törések, árkok keletkeztek, földcsuszamlások indultak,” az amerikai földtani szolgálat szerint. „A Mississippi hatalmas hullámai egyes hajókat felborítottak, másokat a partra vetettek. A magas partszakaszok leomlottak, a homokdombokat és szigeteket elmosta a víz, egész szigetek tűntek el.” Még New York lakóit is felébresztette a rengés.
Az első rengést több utórengés követte. Csupán kevés ember veszítette életét, mert akkoriban nem sokan laktak a területen. Ma azonban 15 millió ember él ugyanott. Az 1811-eshez hasonló rengés esetén „7,2 millió ember veszítheti el otthonát,” nyilatkozta William Carwile, a FEMA helyettes igazgatója 2010-ben egy kongresszusi panel előtt.
Az Amerikai Földtani Szolgálat tisztviselői nemrégiben új jelentést adtak ki, ami szerint az Új Madrid törésvonal mentén „a korábban gondoltnál nagyobb és pusztítóbb földrengések is bekövetkezhetnek.”
További érdekesség, hogy a Wal-Mart áruházlánc, egy esetleges komoly földrengésre felkészülendő, szintén gyakorlatot tartott idén:
A Walmart Stores Inc. áruházlánc és bolthálózat vette az adást. „Az Egyesült Államok középső részén megnövekedett aktivitást észlelünk a földrengésekben. Erre a területre most jobban odafigyelünk,” mondta Mark Cooper, a Waltmart vészhelyzetekért felelős igazgatója egy interjúban. Elmondta, hogy a cég minden veszélyt figyelembe vesz a vészhelyzetekre való felkészülés terén, azonban minden területen olyan veszélyekre próbál felkészülni, ami az adott helyen reálisnak mondható. Louisiana államban például a hurrikánokra koncentrálnak. „Néhány héttel ezelőtt részt vettünk egy gyakorlatban, ami az Új Madrid törésvonal mentén bekövetkező földrengésekre hivatott felkészíteni,” mondta.
Sajnos nem az Új Madrid törésvonal az egyetlen terület, amire érdemes odafigyelni. Mexikóban például egy hatalmas, körülbelül egy kilométer hosszú repedés jelent meg a földön. A becslések szerint az inkább ároknak nevezhető repedés 5 méter széles és 2,5 méter mély.
Egyesek szerint a Szent András törésvonal mentén bekövetkezett földrengés, mások szerint egy földalatti vízér okozta a repedést.
Bár a fent említett jelenségek nagyon érdekesek, mégiscsak a földrengések növekvő gyakoriságát mutató számok a legbeszédesebb adatok.
A CBS szerint idén sokkal több nagy rengés volt az átlaghoz képest:
Aki azt gondolja, hogy a szokásosnál több komoly földrengés volt idén, az helyesen gondolja. Egy új kutatás azt találta, hogy 2014 első negyedévében kétszer annyi nagy földrengés volt, mint 1979 óta az évnek erre a szakaszára mért átlag.
Ráadásul nem véletlenszerű jelenségről van szó. A cikk elmagyarázza, hogy egy hosszú távú trendet látunk kibontakozni:
A nagynak számító, 7-es erősséget meghaladó földrengések gyakorisága 1979 óta átlag 10 rengés volt évente. 1992-ben ez 12,5-re, majd 2010-ben 16,7-re emelkedett, ami 65 százalékos növekedés 1979-hez képest. Ez a növekedés gyorsult fel 2014 első negyedében.
A növekedésen belül, különösen aggasztó, ami az Egyesült Államok középső részén történik, ahol a rengések száma ötszörösére emelkedett az elmúlt 30 év során.
Az Amerikai Földtani Szolgálat adatai szerint az USA középső részén ötszörösére növekedett a földrengések száma, ami azt jelenti, hogy 2011 és 2013 között évente százat regisztrálnak, az előző 30 év átlag 20 rengéséhez képest.
Legtöbb esetben kisebb rengésekről van szó, azonban az USGS bebizonyította, hogy egy 5.0 erejű, az olajfúrás és az azt követő szennyvíz befecskendezéssel előidézett rengés, egy másik, sokkal erősebb, 5,7-es rengést váltott ki.
„Tudjuk, hogy a veszély megnövekedett a kisebb és közepes rengések szempontjából. Nem tudjuk, hogy ez a veszély mit jelent a nagyobb rengésekre nézve. Azt gyanítjuk, hogy azoknál is ez a helyzet, de jelenleg is dolgozunk a helyzet megértésén,” nyilatkozta William Ellsworth, az USGS kutatója.
Példanélküli események történnek földünkön. Egyedül Oklahomában 2300 földrengést regisztráltak idén és a tudósok eddig nem találtak rá magyarázatot.