2014. július 11., péntek

Szlavjanszkban csapdába estek az ukrán csapatok - rá vannak kényszerítve a városharcra

Három nappal ezelőtt az ukrán média örömmámorban úszott, az oroszpártiak pedig teljes csalódottságuknak adtak hangot, hogy Szlavjanszk város milícia vezetése feladta két városát. Itt a vég - gondolták sokan. Úgy tűnik, rosszul.
Szlavjanszkban azóta folyamatosan folynak a belharcok. Az orosz erők visszaszivárgásáról érkeznek hírek, tegnap újra tüzérséget vetettek be. Az ukránok megtisztítanak egy városrészt, másnap ugyanabban a városrészben törnek ki harcok. Kicsi, nagyon jól felszerelt, sok helyen fegyvereket és lőszereket elrejtett csoportok törnek rá az ukránokra. Megölnek pár katonát és eltűnnek. Valójában mi is történt? Valóra vált minden hadsereg rémálma, becsalogatták az ellenséget a városba. A városi dzsungel a legalattomosabb háború a világon. Az öröm lassan elkeseredésbe fog fordulni.
Eközben a milícia főerőit kivonták, és összpontosítják - a déli, összevont ukrán csapatok felmorzsolására készülnek. Új-Oroszország déli határa és az orosz határ közé egy hosszú földnyelven állnak az ukránok. Ezt a földnyelvet nagy erőkkel tartják, mert ebből az irányból akarták visszafoglalni a határvonalat. Porosenko tűzszünetének lejárta után, az egy hét alatt összegyűjtött fegyverzettel teljes offenzívát indítottak az ukránok. Azonban már másnap elvesztettek több határátkelőt, amelyet visszafoglaltak, Kramatorszkban és Szlavjanszkban pedig a pózoló katonákat nagy meglepetések érték, képtelenek az ottmaradt orosz erőket legyőzni.
Mi következik abból, ha egy hadsereg bevonul egy városba, de nem tud győzni? Újabb és újabb erőket kell oda vezényelni. Orosz részről annyi ember szivárog vissza, hogy az újabb és újabb erőket folyamatosan lekösse. Belebonyolódnak egy vég nélküli városharcba, miközben ömlik ki az ablakon a pénz és az elvesztett technika. Nem marad erő arra, amire kellene; megtartani az erőket a beékelődött földnyelven. Az orosz csapatokat viszont összevonták. Első lépésük volt, hogy felrobbantottak egy hidat, ezzel elvágták a vasúti utánpótlást. Az utakon folyamatosan zavarják az ellátási útvonalat. Ma reggel megtörtént az első komoly csapás az ukrán erőkre. A földnyelv közepén megsemmisítettek egy utánpótlási tábort. Reggel öt órakor több zsákmányolt Grad rakétás egységgel csapást mértek Zelenopole melletti katonai táborra. A csapásban az egész tábor megsemmisült. Tankok, BTR-ek, teherautók, lőszerkészletek. Ami azonban szokatlan mint hadi cselekmény, hogy bevárták a helyszínre érkező felmentő csapatot és kimentő alakulatot. Amikor megérkeztek, újabb csapást mértek rájuk. Az ukrán kormány 30 halottat és 100 sebesültet ismer el. A veszteség valójában ennek sokszorosa lehet.
Zelenopoli tábor. Ebből, és az ehhez hasonló táborokból kiindulva akarták a határvonalat visszaszerezni. Erre a keskeny földsávra egy nagyon jelentős ukrán haderő szorult be.
 
A bázis a támadás előtt....
 ...és a támadás után...
Ha az orosz milícia hadvezetése eléri, hogy a két városban egyre nagyobb erőket kötnek le, eközben az egyre rosszabb utánpótlású ukrán déli főerőt felmorzsolják, több mint 200 kilométeres határszakasz kerül a donyecki vezetés kezébe. Amennyiben tovább folytatódnak a csapások az ukránok déli csapatai ellen, akkor már bizonyos lesz, az amerikai tanácsadók ellenére besétáltak a csapdába - mert a harag és a düh rossz tanácsadók.
Eközben morálisan is morzsolják szét az ukrán csapatokat. Miközben lassan éhséglázadás tör ki az ukránok közt, a Nemzeti Gárda tagjai nem kapják meg hónapok óta a zsoldjukat, családjaik már lázadoznak otthon - mert a Nemzeti Gárda tagjainak családjai sokszor éheznek, eközben folyamatosan jelennek meg a képek a felsőfokon ellátott milíciákról, akik jóformán húst esznek hússal. Hihetetlen élelmiszerellátást kapnak, és most már olyan zsoldot, amiről az ukrán katona csak álmodozik.

http://www.hidfo.net/2014/07/11/szlavjanszkban-csapdaba-estek-az-ukran-csapatok-ra-vannak-kenyszeritve-varosharcra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése