2014. július 11., péntek

Háborús hírek

Balkáni gyász
Gyásznap Boszniában – a srebrenicai népirtás áldozataira emlékeznek
Több ezren vettek végső búcsút a srebrenicai népirtás 175 DNS-tesztekkel újonnan beazonosított áldozatától. A város a húsz évvel ezelőtti délszláv háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A Ratko Mladics vezette boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el. Majd a békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút elhurcoltak, akiket aztán brutálisan lemészároltak.
- Megnyugvással tölt el, hogy megtaláltam a fiam – mondta el egy asszony. Álmodtam vele az elmúlt éjjel. Egy háztetőn láttam őt, majd magamhoz öleltem. Az álmom valóság lett, most itt tarthatom az ölemben – sírja el magát.
A 19 évvel ezelőtti vérengzés a nemzetközi jog szerint népirtásnak minősül, és a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.
Eddig 6066 áldozatot helyeztek örök nyugalomra Potocariban.
- Még több mint ezer áldozat maradványit nem sikerült fellelnünk – avat be a kutatást végző nemzetközi szervezet igazgatója, Kathryne Bomberger. Munkánkat nehezíti, hogy az elkövetők a háború után sok esetben kiásták, és más helyre szállították a holttesteket azért, hogy elrejtsék tetteik bizonyítékait. A maradványok roncsolódtak, összekeveredtek.
A most beazonosított áldozatokat pénteken temetik el a kelet-boszniai Srebrenica melletti potocari emlékhelyen.
Július 11-ét Bosznia-Hercegovina főleg bosnyákok és horvátok lakta országrészének vezetése az idén gyásznappá nyilvánította.

Gázai-övezet
Izrael csütörtökön két újabb támadást indított palesztinok lakta Gázai célpontok ellen. A városokban vijjogtak a szirénák, az emberek futva igyekeztek biztonságosnak vélt pincékbe, lépcsőházakba. Az első csapás az övezet déli részén lévő Hán-Júniszban, a második az övezet középső területén, Nuszeirátban csapódott be. A három napja tartó légi offenzívában eddig 57 palesztin vesztette életét, köztük sok a civil, nő és gyerek.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állampolgárok mindkét oldalon folyamatosan egy újabb támadástól rettegve éljenek. Azt mondta, egy mindenre kiterjedő háborús eszkaláció csak úgy előzhető meg, ha a Hamász leállítja az Izrael elleni rakéta- és aknavetős támadásokat. Egyúttal a béketárgyalások felújítására szólított fel.
Míg első mondatában még "mindkét" félről beszél, a másodikban már egyből rá is kontráz... Az igazságtételről nem is beszélhetünk, az figyelmen kívül van hagyva. Vagyis nem a palesztinok oldalán érvelt az ENSZ, hanem újfent zsidócsahosságról tett tanúbizonyságot. Mit is várhatnánk tőlük? Nem gondoljátok, hogy majd a betolakodót egrecéroztatja az öslakossal szemben, hogy próbáljon meg viselkedni..., ha már betolakodó!
A Hamász az elmúlt egy hétben 320 rakétát indított gázai területről izraeli célpontok felé. Jeruzsálemet és Tel-Avivot is találatok érték. Az izraeli védelmi erők tájékoztatása szerint a Vaskupola nevű rakétaelhárító-rendszer eddig kilencven százalékos sikerrel működött.
A palesztin elnök Mahmud Abbasz szerint órák kérdése és elkezdődhet a zsidók szárazföldi offenzívája Gázában. Izraeli források több mint 20000 katona mozgósításáról beszélnek. Az izraeli honvédelmi miniszter is a szárazföldi csapatok korlátozott bevetése mellett tette le a voksát, legalábbis ez hangzott el egy izraeli tv-műsorban. Mahmud Abbasz palesztin elnök értelmetlennek ítélte nemcsak az izraeliek hanem a Hammasz tevékenységét is:
- Azt akarjuk, hogy az egyenlőtlen erőszaknak legyen vége. Ennek nincs értelme. Kilövünk egy rakétát, és nem jut sehová. A túloldalról meg jön egy vadászgép és katonai célokra lő.
Abbasz a Hammaszt arra kérte, hogy fejezzék be Izrael bombázását.
A csütörtöki izraeli bombázások összesen 30 ember, főleg civilek életét követelték, Izrael miniszterelnöke Benjamin Netanjahu jelezte, Izrael növelni fogja csapásainak számát, addig amíg nem sikerül komoly csapást mérni a Hammaszra.
- Egyelőre a harc terv szerint halad, de a jövőben számíthatunk a háború új szakaszaira is: eddig is kemény csapásokat mértünk a Hammaszra és a többi terrorszervezetre, és a támadások csak még erősebbek lesznek. figyelmeztetett az izraeli miniszterelnök
A halálos áldozatok száma folyamatosan nő. Az izraeli légitámadásokban 90 ember vesztette életét, főleg civilek, gyerekek és asszonyok és 600 ember sebesült meg. Kedd óta az Izraeli légierő 900 célpontot bombázott Gázában, miközben a Hammasz Jeruzsálemre, Haifára és Tel Avivra is rakétát lőtt ki.
A Hammasz jelezte,
a végsőkig fog küzdeni, nincs veszítenivalója. Az Egyesült Államok elnöke Barack Obama közvetítőként állna Netanjahu elnök rendelkezésére, mivel senki nem akar szárazföldi inváziót- írta az amerikai külügyminisztérium.

Ukrajna
Fokozott fegyverkezésről döntött az "ukrán védelmi" minisztérium, vagyis a Nyugat. Eddig bevallottan sok tankot veszítettek az ukrán "védelmi" erők a keleti régiók "felszabadításában"(Felszabadítás, mint nálunk '56-ban).
A fővárostól 150 kilométerre található gyárban 18 féle harckocsit gyártanak. Zömében ugyan orosz alkatrészekből, de magukat a járműveket már Ukrajnában szerelik össze.
- A keleten zajló helyzet miatt növelni kell kapacitásainkat – mondta Szergej Butenko, a harckocsijavító üzem vezetője. – Tavaly mindössze négy tankot kellett megjavítanunk az ukrán védelmi erők részére, idén eddig 140-et kellene – tette hozzá.
- Az ország keleti felében a történések rettenetesek, alattomosak, a szeparatisták aknákat hagynak maguk után – mondja Vlagyimir Sztaritszevics, az ukrán védelmi erők tagja. – Nagyon gyorsan fogynak a tankjaink. De a tank pótolható, az emberek, akik elesnek, viszont nem.
Az ukrán Nemzeti Gárda Szlovjanszkban rengeteg orosz gyártmányú vállról indítható rakétát, aknát, gránátvetőt talált egy templom pincéjében, a fegyvereket a szakadárok hagyták hátra.

https://www.youtube.com/watch?v=kQvabtaQsTE

Hírfigyelő Szolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése