2014. július 11., péntek

Magyarország Ukrajnánál is nagyobb problémát jelent

Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja figyelmeztette Magyarországot: vegye figyelembe a gazdaság szükségleteit, és ne gyengítse meg a bankokat.
Nowotny egy londoni interjúban nyilatkozva arról beszélt, hogy az osztrák bankoknak jelenleg Magyarország jelenti a legnagyobb problémát. A devizahiteles mentőcsomag hatalmas költséget jelent, és ebben osztrák bankok (Erste, Raiffeisen, UniCredit Bank Austria) is érintettek.
Ahogy Nowotny – aki az osztrák jegybank elnöke is – fogalmazott, ezeknek a bankoknak Magyarország ma sokkal „érzékenyebb terület”, mint a háborús Ukrajna. „A problémák kevésbé gazdasági jellegűek, sokkal inkább politikailag motiváltak. Csak remélni tudjuk, hogy a magyar kormány felismeri: saját érdeke is az, hogy egy jól működő bankrendszer legyen az országban.”
hirdetés
Az Erste a héten jelentette be, hogy nekik legalább 93 milliárd forintba kerül a devizahiteles törvény, a Raiffeisen 50 milliárdos kárra számít, míg az UniCredit Bank Austria még nem számolta ki, mennyibe fog kerülni neki az árfolyamrés és a forintosítás. Mindezek ellenére Nowotny nem tart attól, hogy az osztrák bankok beszüntetnék magyarországi tevékenységüket, hiszen már a Monarchia idején is itt voltak. „Úgy gondolom, az osztrák bankok kelet-európai jelenléte mindezek ellenére sikertörténet. Az elmúlt évszázadokban az osztrák bankok profitábilisak voltak a térségben, a világ többi részéről pedig ez nem mondható el.”
(vs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése