2014. július 10., csütörtök

Irán és a megújuló energiaforrások

"Az iráni dombok között megbúvó napelemek ékes bizonyítékai annak a törekvésnek, ahogyan az iszlám köztársaság próbál távolodni az atomenergia és a fosszilis tüzelőanyagok árnyától.

l.

Hasszán Roháni egy éve tartó elnöksége alatt nagyszabású napenergia-projektek kezdődtek az országban, demonstrálván, hogy az új államfő merőben más irányt választott, mint az Iránt előtte irányító Mahmud Ahmedinezsád. A kormány 60 millió dollárt fordít a fotovoltaikus napenergia-projektek fejlesztésére, ez az összeg egy éve még 12 millió dollár volt" - írják amerikai lapok.
Vagyis ha tudunk olvasni ezen sorok között, akkor a tények tudatában könnyedén felismerhető az USA-NATO-EU-IZRAEL atlantista befolyás. Hiszen a jelenlegi elnököt is ők mozdították előre és nem titkolt céllal, minthogy rövid távon leszerelje Irán nukleáris létesítményeit az atlantisták előnyére! Persze nem akarunk áskálódni, csak ezek az igazság száraz tényei történelmi-gazdasági-fegyverkezési szempontból. Így a legkönnyebb megkaparintani egy ország nyersanyagkészletét, amire égető szüksége van az atlantista szövetségnek.
Ezen felül üdvözöljük Irán természeti adottságaiból fakadó előrelátó törekvéseit is - Jövőnk.info.
Növeltük megújuló energiaforrást hasznosító erőműveink kapacitását. Irán azt tervezi, hogy jelenlegi 100-200-ról 5000 megawattra növeli kapacitását. A cél, hogy ezt a mennyiséget öt éven belül elérjük. Az elmúlt két évben új törvényeket fogadtak el, amelyek a napenergiája, a fotovoltaikus energia hasznosítását támogatják. Az ilyen erőművek fejlesztése abszolút napirenden van – mondta Szaman Mirhadi, a megújuló energiákkal foglalkozó iráni hivatal munkatársa.A világ negyedik legnagyobb kőolaj- és földgázkészlete Iránban taláható. Az ország nukleáris tevékenysége felett érzett nyugati aggodalom azonban nemzetközi szankciókat vont maga után. Ennek hatására a finomítói és termelési kapacitás visszaeesett, a gazdaság növekedése megtorpant. Iránban az év 365 napjából 300-on biztosan süt a nap, így valóban ideális hely a napelemek számára. Ezt erősítette meg a Kurdisztáni Egyetem felszínalaktani hallgatója.
- A napelemek használata Iránban nagyon hasznos lehet, hiszen itt nagyon magas a napsütéses órák száma, az ország földrajzi fekvésének köszönhetően. Így a napelemek rendkívül produktívak itt – mondta Szaideh Nasszerabadi.
A napelemek a környezet károsítása nélkül kínálnak energiát, miközben a kormány Irán vitatott atomprogramjának ártalmatlanságáról győzködi a világ vezető nagyhatalmait. Az iráni családok állami támogatással juthatnak napelemekhez, így tetőiken át elégíthetik ki a háztartás energiaszükségleteit. Országszerte egyenlőre nagyjából ezer helyen vannak napelemek, lakóházak, mecsetek, iskolák és kormányzati épületek tetején.

Bíró Dalma összeállítása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése