2014. július 10., csütörtök

Magyar sorsszerűség-e a külföldi munkavállalás?

Érdekes, hogy mi magyarok nem vagyunk mobilisak, nem szívesen vállalunk olyan munkát, ahol ingázni kell vagy sokat utazni. Mostanság (az elmúlt 10 évben fokozottan) úgy tűnik, hogy mégis sokan indulnak el hamuba sült pogácsával távoli vidékek felé. Feltételezhető, hogy az ő helyüket majd a hozzánk Albániából, Ukrajnából, Romániából vagy Kínából érkező bevándorlók veszi át, akik Magyarországon remélnek jobb életet maguknak és családjuknak.
Külföldi munkavállalás: kényszer vagy lehetőség?
Mi történt a MALÉV csődje után a pilótákkal és a légi utaskísérőkkel?
Nem hivatalos statisztikák szerint kb. 10%-uk tudott elhelyezkedni a szakmájukban. A fiatalabbak közül néhányan kaptak lehetőséget egy-egy hazai fapados cégnél, néhányan pedig nyári szezonra elszegődtek Németországba vagy valamelyik gazdag Közép-Keleti ország légitársaságához.
Pár pilóta elrepült távoli ázsiai országok egyikébe, ahol - reményeik szerint-évekig dolgoznak majd. Ki családdal, ki a nélkül. És az itthon maradottak? Hallottam már pilótából lett autó kereskedőről vagy légi utas kísérőből lett szépség szalon alkalmazottról is. Speciális terület speciális tudással, amit a szűk hazai piacon nem könnyű használni, és egy pilóta esetében nem is igazán lehet átalakítani.
A volt MALÉV dolgozók erősebb reflektorfénybe kerültek. De mi a helyzet a munkaerőpiac további szereplőivel?

Klasszikus példa

András 32 éves, egy közepes reklám ügynökségnek kreatív területen dolgozik. Saját lakásukban laknak kislányukkal és van egy hiteles autójuk. Felesége is dolgozik és minden hónap végére elfogy a pénzük. Májusi fizetését már nem kapta meg, mert az egyik megbízójuk nem fizetett (eddig legalábbis nem).
András július végén kiköltözik Londonba, ahol ismerősei segítik majd. Egyelőre nem kizárt, hogy fizikai munkát fog végezni, amíg nem talál képzettségének megfelelő állást. Ha talál. Azt mondja, hogy számára alapvetően fontos, hogy a fizetéséből normális szinten megéljen a családjával együtt. Ezért a célért szívesen vállalja, hogy betanított munkát végezzen a kreatív reklámügynökségi feladatok helyett.
Az első időben biztosan rengeteg új élményt és tapasztalatot szerez majd, csak kérdés, hogy hogyan látja a perspektíváit 2-3 év múlva, ha még mindig a szalag mellett áll és nem egy kreatív kampányt rak össze? Lehet, hogy elmegy mellette a szakma? Képes lesz-e visszakapaszkodni?

Vannak-e sikertörténetek?

Nem mondok újdonságot azzal, hogy egészségügyi dolgozókra, CNC esztergályosokra, autószerelőkre, szakácsokra, burkolókra, asztalosokra, villanyszerelőkre és informatikusokra nagy szükség van. A kedvelt emigrációs célországnak számító Kanada, Ausztrália és Új-Zéland is közzé teszi a hiányszakmái listáját, akinek ilyen képzettsége és gyakorlata van, azt könnyebben engedik be és kap megfelelő vízumot/munkavállalási engedélyt. Bizonyára vannak, hiszen attól függ, hogy kinek mi a siker. Siker lehet az is, hogy megállja a helyét egyedül egy másik országban. Lehet siker az is, hogy képes egzisztenciát teremteni a családjának és biztosítani a kényelmes, polgári életet és kifizeti az itthoni adósságait. Lehet siker, hogy megtanul egy világnyelvet magas szinten. Az is lehet siker, hogy integrálódik egy másik országban, barátokat szerez, átveszi a kultúrát. 2009 körül elég sokan visszajöttek, vagy azért mert a kint szerzett tapasztalatukat szerették volna itthon hasznosítani, vagy azért, mert a pénzügyi válság miatt kint is voltak elbocsátások. Több tucat ilyen hátterű fiatal szakemberrel találkoztam, akik a hazatérés után belátható időn belül elhelyezkedtek valamelyik üzleti szolgáltató központnál vagy multi cégnél korrekt feltételek mellett. Persze olyanokkal is találkoztam, akik már megszokták a kinti létet, a kozmopolita életformát, és nem tudtak visszaszokni a hazai viszonyok közé. Ők jellemzően 1-3 éven belül visszamentek külföldre.

Ha az EU biztosítja a munkaerő szabad áramlását, akkor a munkaerő oda fog menni, ahol gazdasági növekedés van, és ahol anyagilag megbecsülik a munkáját és nem azt érzi, hogy "kuncog a krajcár" a zsebében. Az anyagi megbecsülés csak az érem egyik oldala, a másik oldalon ott van a perspektíva, az elismerés és a kiszámíthatóbb élet, az anyagiakkal nem mérhető értékek, az emberi kapcsolatok minősége, a morál, amelyek rendkívül sokat számítanak az elvárt életminőség megítélésénél. Becslések szerint Németország és Ausztria, amelyek utoljára nyitották meg a munkaerő piacaikat a magyar munkaerő előtt kb. 40.000-50.000 embernek adhat munkát. Ebben a számban - véleményem szerint - csak a kiköltözők vannak benne, tehát a határon csak dolgozni átjárók, de egyébként Nyugat-Magyarországon élők nincsenek. Ausztria és Németország közelsége miatt népszerű, míg Anglia a nyelv miatt, hiszen angolul tanulnak (beszélnek) itthon a legtöbben. Becslések szerint akár a 80.000-t is elérheti az Egyesült Királyságban élő magyarok száma. Rengeteg blog és fórum van, ahonnan a kimenni vágyók információt szerezhetnek a kinti életről. Nagyobb a mozgás mint amekkora 5-8 évvel ezelőtt volt. Az EU-hoz történő csatlakozás után a fiatal diplomások és szakmunkások indultak a munkaerőpiacát azonnal megnyitó országok, pl. Anglia felé és ott akkoriban viszonylag hamar és könnyen jutottak jó állásokhoz vagy tudtak vállalkozást indítani.
Hallottam már HR-esről, aki London egyik külső kerületében csokoládét csomagol egy üzemben és hallottam köztisztviselőről, aki betanított asztalosként dolgozik Oxford egyik forgácsoló műhelyében. Ám legalább fél tucat informatikusról is hallottam, akik saját szakmájukban helyezkedtek el, versenyképes a keresetük, esetleg vezetőként léptek előre. Sőt egy itthoni dvd kölcsönzős fiatal lányból Londonban már - 5 év ottlét után - logisztikai vezető lett.
Szóval minden lehetséges, van út lefelé vagy felfelé is. Kifelé és visszafelé
is.

Gölöncsér Miklós összeállítása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése