Immár több mint két éve él Moszkvában az évszázad legkeresettebb, az amerikai hírszerzésnek dolgozó hackere, a globális megfigyelésekről a leplet lerántó Edward Snowden. Hazájában úgy néz ki, nincs számára kegyelem, de mihez kezdhetne, ha Oroszországban két év múlva nem hosszabbítanák meg a tartózkodási engedélyét? Hol, kivel, miből és hogyan él? És vajon ha hazatérne, mi várna rá?

Nincs a világon törvénysértéseket rögzítő digitális adatok kiszivárogtatásában ismertebb és sokak által épp ezért tisztelt informatikus Edward Snowdennél. A most 32 éves fiatalember lerántotta a leplet az amerikai hírszerzés belföldi és külföldi tömeges lehallgatásairól, amivel egy csapásra a XXI. század egyik legismertebb figurája lett nem csak nemzetbiztonsági körökben. Egyúttal a világ talán egyik legkeresettebb szökevénye, akinek most Moszkva ad menedéket, ahol immár kicsit több mint két éve él. Hazájában pedig – a legfrissebb hivatalos közlemény alapján – két évvel a kiszivárogtatások után sincs kegyelem számára, miután a Fehér Házban közölték, az összegyűjtött 168 ezer aláírás ellenére Barack Obama nem részesíti elnöki kegyelemben.

Snowden ugyanis a feltételezések szerint 1,7 millió hírszerzési dokumentumot lopott el, amiből az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) úgy tudja, 200 ezret adott oda az őt meginterjúvoló és a kiszivárogtatásáról Citizenfour (A négyes számú állampolgár) címmel dokumentumfilmet készítő Glenn Greenwaldnak és Laura Poitrasnak. Emellett hongkongi tartózkodásakor, még mielőtt Moszkvába repült, a South China Morning Post lapnak is adott oda papírokat. Ezek elsősorban az amerikai kormányzati megfigyelésekről szóltak. Mint több forrás megjegyezte, még most sem tudni azonban, mi van azzal a mintegy 900 ezer szigorúan bizalmas védelmi minisztériumi dokumentummal, amelyet Snowden megszerzett, és amelyek az NSA durva internetes kiberhadműveleteibe engednek betekintést.
Nincs kegyelem

Minden bizonnyal épp ezek miatt nem várna rá jó világ az Egyesült Államokban. Főleg olyan kijelentések után, mint amelyet néhány napja a szenátus hírszerzési bizottságának egyik prominens, már visszavonult tagja tett. A republikánus Saxby Chambliss a Georgiai Egyetemen tartott előadásán tömören csak annyit mondott, „még a tárgyalóteremben fel kellene akasztani, azon nyomban, ahogy a kezeink közé kerül”. A Fehér Ház is tartja magát, hogy bíróság előtt a helye, ám vannak enyhébb hangok is. Például Obama korábbi igazságügyi minisztere. Eric Holder nemrég azt javasolta, ejtsék a Snowden ellen – az 1917-es kémkedési törvény alapján – emelt három vádpontot, és a volt NSA-alkalmazott egy vádpontban vallja magát bűnösnek, ami alapján háromtól öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélnék. A sors iróniája, hogy ezzel a három dologgal épp Holder volt az, aki megvádolta a 32 éves fiatalembert. Az exminiszter javaslatát egyébként volt szaktárcája szinte azonnal lesöpörte az asztalról, mondván, ilyenről szó sem lehet.

Snowden az ügyvédje szerint szereti hazáját és szeretne hazatérni, ám csak abban az esetben, ha az amerikai kormány „nem dugná őt vagy száz évre rács mögé”. A Kremllel is kapcsolatban álló Anatolij Kucserena szerint történtek már puhatolózások, eddig eredmény nélkül.
Nem élnek úgy, mint az oligarchák

Miközben az amerikai hírszerzés előszeretettel hangoztatja, hogy a kiugrott kémek, mostanság kiszivárogtatók élete kész nyomor, út az alkoholizmus felé, addig Snowden az elmúlt évek alapján úgy tűnik, kényelmesen berendezkedett Oroszországban. Barátnője is vele él immár egy éve, komfortos apartmanban laknak, állítólag töri már az orosz nyelvet is, miközben egy informatikai cégnél állást szereztek neki. Lindsay Millsszel színházba járnak, kirándulnak. A megjelent fotók tanúsága szerint nem élnek úgy, mint az oligarchák, de nem kell éveket sem magánzárkában tölteniük, hermetikusan elzárva a világtól, mint a tényfeltáró WikiLeaks portálnak kiszivárogtató Chelsea Manningnek, mielőtt 35 évet kapott volna az Egyesült Államokban. Azt persze homály fedi, pontosan honnan kapnak pénzt, ám sejthető, már csak az ügyvédje kapcsolatai alapján is, hogy ellátásukat a Kreml állhatja.

Snowdennek két év múlva jár le az ideiglenes orosz tartózkodási engedélye, addigra már Obama is otthagyja az ovális irodát, s ha nem is hosszabbítják meg azt, 76 olyan országba mehet, amelynek nincs kiadatási engedélye Amerikával. Így akár a szomszédunkba, Horvátországba vagy Szerbiába is jöhetne, vagy a Vatikánba, netán Andorrába.

MNO