Illegális volt a görög kormány és a nemzetközi hitelezők közt kötött összes szerződés. Kosztasz Izikosz volt védelmi miniszter helyettes szerint mivel érvénytelenek a hitelszerződések, fizetni sem kell.
A görög parlament államadósságot és a hitelezők felé fennálló függőséget vizsgáló különleges bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy
a görög államadósság nagy része illegitim, mivel illegális megállapodásokon alapszik.
Az Igazság Bizottságnak nevezett testület következtetéseit nemsokára plenáris ülésen vizsgálja a görög parlament, ami újabb információ-adaggal járulhat hozzá a Görögországgal kapcsolatos bizonytalanság fenntartásához. Izikosz szerint
“fontos tudni, hogy a görög parlament bizonyítékot fog kapni arra vonatkozóan, hogy a megállapodások háttere illegális, mivel a szerződéseket törvénysértő módon kötötték.”
A politikus a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy nemsokára minden erre vonatkozó gazdasági és politikai bizonyítékot a parlament elé fognak tárni. Ezek alapján pedig az Athén által kötött hitelszerződések ellentétesek nem csak a görög alkotmánnyal, de a nemzetközi joggal, az ENSZ alapvetéseivel is, és a kormánynak minden jogi alapja megvan arra, hogy ne a hitelezők követeléseivel, hanem a nép szükségleteivel foglalkozzon.
A jelenlegi görög kormánypárt azzal a választási ígérettel jutott hatalomra, hogy véget vetnek a megszorításoknak, és felszámolják Görögország nemzetközi hitelezők felé fennálló függőségét. Kormányra jutását követően a Sziriza népszavazással támasztotta alá, hogy nemet mondhasson a hitelezők feltételeire. Végül kormányátalakítást hajtottak végre, és a kormány nem csak elfogadta a hitelezők feltételeit, de még brutálisabb megszorításokat fogadott el, mint amit eredetileg követeltek volna. A görög kormány látványos fordulata felveti a korrumpálás gyanúját, korábban ugyanis számos görög politikus arról számolt be, hogy Brüsszel agresszív módon nyomást gyakorol a kormánypolitikusokra.
A Deutsche Wirtschafts Nachrichten német napilap szerint az Európai Unió megszűnt annak a “kölcsönös bizalmon és demokratikus értékeken alapuló” politikai uniónak lenni, ami korábban volt. Ehelyett ma Európában “a demokrácia marginális jelenséggé válik. Az erős országok ultimátumot adnak a gyengéknek, olyan módon, ahogy az korábban soha nem történt.”
Ugyanakkor annak is mutatkoznak jelei, hogy a brüsszeli elitnek nem célja se a görögök kilépése, se a görögök eurozónában tartása. Ehelyett a görög helyzettel kapcsolatos bizonytalanság fenntartásában érdekeltek, mert az lehetővé teszi a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény piaci feltételeinek megteremtését. Görögország várható helyzetével kapcsolatban így néhány napos időtávokban ellentmondásos fejlemények jutnak nyilvánosságra, ami az euró gyengítéshez szükséges bizonytalanság fenntartását szolgálja.

http://hidfo.ru/2015/07/gorog-valsag-csak-a-bizonytalansag-biztos/