2015. július 30., csütörtök

A NATO cserben hagyja Törökországot

Florian Hahn, a Bajor Keresztényszociális Unió katonai szakértője felszólította a kormányt, hogy Németország vonja vissza Törökországból a Patriot rakétarendszereket, amiért a török kormány támadásokat hajt végre a kurdok ellen.
A Deutsche Wirtschafts Nachrichten német napilap szerint Németország és Törökország egyre kevésbé tud megállapodásra jutni a térségi politikában, és a képviselő nem egy elszigetelt véleményt fogalmazott meg, hanem a kormány valós cselekvését vetíti előre. Florian Hahn szerint nem csak a Patriot rendszereket kell kivonni, hanem haza kell hívni az összes német katonát Törökországból. A politikus azt is kijelentette, hogy
“Törökországnak már nincs szüksége a NATO védelmére, a Patriot rendszerek jelenléte csak szimbolikus jelentőségű.”
A Bundeswehr egy Patriot rendszere jelenleg is közvetlen a szíriai határ mellett állomásozik, annak okán, hogy egy háború esetén Törökországot védje Szíria területéről indított rakétacsapások ellen.
Ugyanakkor, a képviselő valóban nem téved annak kapcsán, hogy a Patriot rendszer jelenléte csak szimbolikus jelentőségű. Egy a közelmúltban történt eset ugyanis rámutatott, hogy a NATO korszerű haditechnikája semmit nem ér olyan láthatatlan ellenségekkel szemben, aminek forrását a NATO országok még csak felderíteni sem képesek.
Július 8-án az orosz Szputnyik hírügynökség beszámolt arról, hogy ismeretlen hackerek átvették az irányítást a NATO Törökországba telepített Patriot rakétarendszerei felett. A támadás július 7-én történt, és a NATO-erők magát a behatolást sem vették észre. A forrás szerint a támadók gyenge pontokat találtak a vezérlő rendszeren, és átvették az ellenőrzést a rakétaindítások felett. A beavatkozásra akkor derült fény, amikor a Patriot rendszerek “megmagyarázhatatlan”, ki nem adott parancsokat kezdtek végrehajtani. A támadás kiindulópontja felderítetlen maradt, a NATO-erők nem tudták visszafejteni a támadók kilétét és elhelyezkedését.
A Press TV iráni sajtóorgánum július 7-én beszámolt arról, hogy a török hadsereg rendkívüli parancsnoki találkozót hívott össze, melyen a Szíriával határos régiókban állomásozó erők vezetői kellett megjelenjenek. Az iráni forrás szerint a találkozón Szíria ellen kezdődő katonai beavatkozásról értekeztek, amelyben több mint 400 páncélozott harcjármű venne részt. Az azt megelőző hetek során Törökország nagyszámú csapatösszevonásokat folytatott a szíriai határ közelében. A Patriot rendszerek elleni hackertámadás a Szíria elleni háborús készülődés miatt, figyelmeztetés jelleggel történt. Törökország azonban láthatóan nem vette komolyan ezt a figyelmeztetést, és mostanra hadműveleteket folytat Szíria kurdok által lakott területein.
Az eset arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben Törökország hadba lép, nem feltétlen számíthat a NATO támogatására. Ezt a feltételezést a német képviselő kijelentése csak alátámasztotta; a NATO haditechnika nem csak működésképtelenné fog válni egy kritikus helyzetben, de a nyugati politikusok már nem feltétlen gondolják úgy, hogy a fegyvereiket továbbra is Törökországban kellene tartani.
2014 november 28-án Erdogan elnök Isztambulban egy nyilvános beszéd alkalmából arról számolt be, hogy az Egyesült Államok fokozott nyomást gyakorol a török kormányra, és be akarja vonni Törökországot a Szíria elleni háborúba. Erdogan akkori beszéde szerint a Nyugat csak a Közel-Kelet természeti erőforrásaiban érdekelt, szándékosan gerjeszti a térségi konfliktusokat, és kizárólagos haszonélvezője annak. Beszédében szó szerint kijelentette, hogy
“a nyugatiak barátnak tűnnek, de holtan akarnak látni minket. Holtan akarják látni a gyermekeinket.”
Erdogan később vélhetően engedett az amerikaiak nyomásgyakorlásának, mert Törökország mostanra hadműveleteket folytat Szíria és Irak kurdok lakta területein, vagyis belépett a háborúba. Az államfő korábbi kijelentései szerint az amerikaiak azzal a módszerrel kényszerítik bele Törökországot a háborúba, hogy ők irányítják az ISIS nevű terrorszervezetet, ami megkaparint Törökország határai mentén kurdok által lakott területeket. Az amerikaiak azt akarták elérni, hogy Erdogan küldje be a török csapatokat oda, ahol az ISIS ellenőrzése alá vonja a kurd többségi lakosságú, ám Szíriához tartozó területeket. Ha a török kormány nem enged a követeléseknek, és nem hajlandó hadba lépni, az ISIS-sejtek Törökország területén kezdenek el terrortámadásokat végrehajtani, és radikalizálják a kurd lakosságot. Július 29-én terroristák felrobbantottak egy gázvezetéket a Şırnak provinciában, ami csak ízelítő abból, milyen módszerrel fogják megbontani Törökország területi egységét, ha nem hajlandó részt venni a háborúban.

http://hidfo.ru/2015/07/a-nato-cserben-hagyja-torokorszagot/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése