2015. július 30., csütörtök

Kína is felveszi a harcot az Iszlám Állam hordáival

– Nemcsak a nemzetközi színtéren, de a saját területén is –

1. Szomália: Iszlamista terroristák kínai diplomáciai alkalmazottakat gyilkoltak és sebesítettek meg…

Meghalt egy kínai diplomáciai alkalmazott az Al-Shabab szomáliai támadásában, Mogadishuban. Egyes jelentések szerint a terroristák kínai áldozata, a Nagykövetség biztonsági tisztje volt, – más jelentések egyenesen arról szólnak, hogy kínai diplomata a mogadishui terrortámadás egyik áldozata.
“Egy öngyilkos merénylő, robbanóanyaggal megrakott teherautóval hajtott bele a Mogadishu egyik legbiztonságosabbnak tartott hoteljét (Jazeera hotelt), körülvevő biztonsági falba. Súlyos károkat okozott az épületben, és kioltotta 15 ember, köztük egy kínai diplomata életét” – nyilatkozta június 26-án Szomália külügyminisztere. – Valamint 3 követségi alkalmazott is megsebesült.
Összesen mintegy 45 sebesültje is volt a merényletnek, amelyért az Al-Kaidához kötődő Al-Shabab csoport vállalta a felelősséget. A sebesülteket a főváros ‘Madina’ kórházában ápolják, köztük sok a súlyos és válságos állapotban levő sérült.
A fallal körülvett, fényűző Jazeera Hotelt tartják a legbiztonságosabbnak a szomáliai fővárosban, diplomaták, külföldiek és az országba látogató államfők előszeretettel látogatják.
A hatalmas teherautó-bombák bevetése viszonylag új jelenség, és kételyeket támaszt afelől, hogy a szomáliai fővárosban, Mogadishuban, – van-e egyáltalán kellőképpen védett hely.
Bár a robbanás 8 szobát romba döntött és megrázta a szomáliai főváros lakóit, sokkal rosszabb is lehetett volna, ha az egy tonna robbanószerrel megrakott teherautót nem állítja meg a hotel biztonsági fala.
A Kínai Nagykövetség szállása a szálloda legfelső két emeletén volt. Az egész épület használhatatlanná vált a nagy erejű robbanásban, melyhez foghatót még sosem tapasztaltak Mogadishu lakói.
“Olyan volt, mint egy földrengés. Láttam embereket meghalni, mások sikoltoztak és menekültek, sebesültek jajveszékelése hallatszott mindenhonnan” mondta Adbi Deeq, a Jazeera szálloda egyik alkalmazottja.
A Kínai Külügyminisztérium szóvivője Lu Kang hétfőn kifejezte kormánya és népe felháborodását a honfitársait és más nációbéli ártatlan embereket ért aljas terrortámadás miatt.
Azt mondta: “Kínát erősen sokkolta ez a támadás, és határozottan elítéli a terrortámadás minden formáját.” Mély részvétét fejezte ki a kínai áldozatok és családjaik irányában. És mindenki iránt, aki ott a helyszínen az életét vesztette.

A kínai külügyminisztérium kiemelt figyelemmel kíséri a szomáliai és ezzel együtt az afrikai geopolitikai helyzet alakulását. Megteszi a megfelelő lépéseket, hogy kezelje ezt a megváltozott helyzetet.

(Itt kell ismételten felhívnunk a figyelmet arra, hogy a legújabb kínai katonai doktrína szerint, a Kínai Népköztársaság is – akárcsak az Egyesült Államok, vagy Oroszország -, jogot formál arra, hogy a világ bármely táján tartózkodó állampolgárait megvédje, ha szükséges, akkor akár a fegyveres erejének a bevetésével is. – Erre már a Kínai Néphadsereg Speciális Erőit fel is készítették – a szerk.)

2. Szemtől szembe az Iszlám Állammal – Ujgur terroristák is harcolnak az Iszlám Állam hordáiban

Kína nem most találkozott először az Iszlám fenyegetéssel. Az ujgur terroristák régóta intéznek merényleteket Nyugat-Kínában, a fegyvertelen polgári célpontok ellen. Urumcsiban élelmiszerpiacokat robbantanak, gyújtanak fel, békés járókelőket gyilkolásznak, minden elképzelhető fegyverrel, vagy éppen a pekingi Tienanmen-Kapunál egy száguldó autóval gázolnak el szándékosan járókelőket, megölvén 5 embert.
Egyes magyarországi körök az ujgurokat a rokonainknak mondják, sőt egyenesen odáig mennek, hogy a “testvéreinknek” tartják őket, némely állítólagos nyelvi hasonlóságok miatt. – Néhány szavunk ugyan hasonlít az övékére, – de ilyen hasonlóságok vannak a török nyelvben is, – ám ez a törököket persze nem akadályozta meg abban, hogy 300 évig (1366-tól 1699-ig) gyilkolják a magyart, s hódítsák meg hazánk nagy részét, s tartsák uralmuk alatt 150 éven át.
Az ujgurok türk (török) nép tehát – és nem magyar. Vallásuk a Szunnita Iszlám, nyelvük, mint már említettük az Altaji nyelvcsaládba tartozó türk (török), s legnagyobb részt arab írásjegyeket használnak (Ujgur arab abc.)
A tízmilliós ujgur kisebbség Kína nyugati részén, a hivatalos nevén Xinjiang (Hszincsiang) Ujgur Autonóm Tartományban él. Az ujgurok egymás között hazájukat csak Ujgurisztánnak illetve Kelet-Turkesztánnak hívják. A 20 milliós Xinjiang Kína egyik legnagyobb tartománya. Fővárosa; Ürümcsi. Az ujgurok lélekszáma, 10 millió körül van.
Az ujgurok az iszlám vallást több mint 1000 éve vették föl, a 10. században. Tehát akkora kulturális különbségek vannak az 1000 éves keresztény Magyarország és szunnita Ujgurisztán között, – hogy nagy ostobaságot követ el az, aki mindezek ellenére csak szajkózza az ujgur-magyar rokonságot.
Annál is inkább mert az Iszlám Állam befolyása egyre erősebb az ujgurok között.
Hivatalos kínai források szerint; 300 ujgur terrorista harcolt és harcol az Iszlám Állam zászlaja alatt Szíriában és Irakban. Zhang Chunxian, a Kínai Kommunista Párt – Xinjiang tartományi titkára szerint; “Az Iszlám Államnak hatalmas nemzetközi befolyása van és Kína sem mentes ettől. Xinjiang tartományban, (Ujgurisztánban) is egyre erősebb a szélsőséges dzsihádisták befolyása, az ujgur népesség között”
“A kínai hatóságoknak tudomásuk van arról, hogy a Közel-Keleten az ISIS soraiban harcoló ujgurok közül sokan visszatértek már Kínába, hogy immáron kiképezve és harctéri tapasztalatokkal felvértezve,  iszlamista milíciákba szerveződve, – Kína területén folytassák tovább terrorista tevékenységüket. – De már régóta nemcsak Ujgurisztánban tevékenykednek, hanem a Kínai Népköztársaság más vidékein is gyilkolják az embereket, – egy példa erre a pekingi Tienanmen-Kapunál végrehajtott autós merénylet.”
Peking szerint az ujgur terroristáknak az a céljuk, hogy egy Kínától független államot hozzanak létre, s ennek érdekében nem riadnak vissza, a terror legbrutálisabb eszközeitől sem.

3. Iszlám Kalifátust akarnak a szunnita ujgurok – elszakadva Kínától

Így akarnák feldarabolni Kínát
Így akarnák feldarabolni Kínát
A londoni székhelyű terrorizmus kutató a védelmi agytröszt, a ‘Royal United Services Institute’ információi szerint; az Iszlám Állam a helyszínen kivégzi azokat a kötelékében szolgáló harcosokat, akik megpróbálnak dezertálni az ISIS hadseregéből, s el akarják hagyni a dzsihádisták által ellenőrzött területeket. – Ez csak egy újabb bizonyíték arra, – hogy a Szíriából és Irakból visszatérő iszlamista terroristák nem a békét keresik korábbi hazájukban, – hanem úgymond; ‘küldött emberek’, akik csak a terrorizmust és az erőszakot importálják annak érdekében, hogy ott is felélesszék a ‘Dzsihádot’, – s így terjesszék ki az Iszlám Állam befolyását más országokra, jelen esetben Ujgurisztánra is.
Természetesen a Nyugaton élő ujgur emigránsok vehemensen tagadják ennek a lehetőségét, minden alkalmat megragadva arra, hogy a liberális sajtóban mocskolják és agresszornak nevezzék a Kínai Népköztársaságot, mely szerintük megszállva tartja Kelet-Turkesztánt vagyis Ujgirisztánt, Xinjiang-ot.
Ez persze nem igaz, mert a kínaiak már a 7. század óta jelen vannak Xinjiang-ban és harcoltak is érte a betörő nomádokkal (Tang dinasztia). – Hosszú küzdelmes évszázadok után a kínai Jüan-dinasztia hadserege a 17. században ismét súlyos és hosszadalmas háborút vívott az ujgurokra is rátelepedő mongol dzsungárokkal – és győzött. A 18. században elindult nehézkes és lassú konszolidáció után 1882-ben a Kínai Császárság megszilárdította hatalmát a tartományban és teljes egészében kiépítette a közigazgatást.
Tehát a kínaiaknak éppen olyan joguk van Xinjiang tartományhoz, mint az ujguroknak, – akik viszont nem egy esetben a puszta létüket köszönhették a betörő nomádokat legyőző kínai seregeknek.
Ezen történelmi tényeket persze figyelmen kívül hagyják a Nyugaton élő disszidens ujgurok, s mint már említettük, csak szajkózzák azt, amit a háttérerők a szájukba adnak a kínai megszállásról és agresszióról, erőteljesen tagadván a dzsihádisták és az Iszlám Állam erősödő befolyását Ujgurisztánban.

Viszont az Al-Kaida és az Iszlám Állam elektronikus és internetes propaganda anyagaiban világosan megjelenik a független Ujgur Iszlám Kalifátus, – mely persze csak Kínától független, – a dzsihádistáktól, pontosabban a mögöttük álló háttér erőktől (tudjuk kiktől), nem az. A Háttér célja persze egyértelmű: a Kínai Népköztársaság, mint a keleti Szövetség egyik alappillérének a gyengítése.

4. Ám Kína sehonnan nem vonul vissza

“Kína békefenntartó csapata biztosította a függetlenségnapi ünnepséget Libériában” írta július 30-án, a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) honlapja.
















“Helyi idő szerint július 26-án és 27-én a libériai kormány Sinoe megye, székhelyén, Greenville-ben függetlenség napi ünnepséget szervezett, amelynek biztonságát Kína libériai békefenntartó csapata biztosította, és más feladatokat is elláttak. Libéria idén ünnepelte függetlenségének 168. évfordulóját. Johnson Sirleaf libériai elnök és Zhang Yuehe, Kína libériai nagykövete is jelen volt az ünnepségen, amelyen nagyra értékelték a kínai békefenntartó csapatot.
A július 27-én tartott ünnepségen Zhang Guangbao, Kína libériai békefenntartó csapatának parancsnoka a libériai elnök előtt részletesen ismertette a csapatok küldetésével kapcsolatos feladatokat. Johnson Sirleaf elnök elmondta, hogy Kína békefenntartó egységei fontos szerepet játszanak Libéria békéjének és stabilitásának fenntartásában és a libériaiak nevében köszönetet mondott a kínai csapatnak.”
Szabad Riport / Fort András
Források: CRICNTVXinhuaPakistan TodayInternational Business Times – Wiki – SzRTI archivum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése