Nem lesz eredménye Berlinben az amerikai kémtevékenység miatt kezdett eljárásnak a Die Linke képviselője szerint, aki most azzal vádolja a kormányt, hogy jobban félti az amerikaiakkal fennálló viszonyt, mint saját választóinak biztonságát.
Dr. Alexander Neu, a Die Linke képviselője a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy szerinte hiába pereli a szakbizottság a német kormányt, csak egy kirakatpert láthatunk majd, ami a gyakorlatban semmilyen eredménnyel nem végződik. Sokkal inkább “el akarják varrni a szálakat”, és a választók számára azt a látszatot keltenék, hogy érdemben kivizsgálták az amerikai fenyegetést. Neu szerint Berlin jobban aggódik amiatt, hogy tovább romlanak kapcsolatai Washingtonnal, mint hogy a választók és a hazai vállalatok érdekeit tartaná szem előtt.
Kedden a Bundestag G10 bizottsága arra vonatkozó terveket jelentett be, hogy eljárást kezdeményez a kormány ellen, amiért nem hajlandó nyilvánosságra hozni a német titkosszolgálatok által elkövetett visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálat eredményeit. Az ország külföldi hírszerző szolgálata, a Bundesnachrichtendienst éveken át működött alkotmánysértő módon, és bizonyítékok jutottak nyilvánosságra arra vonatkozóan, hogy a hazai titkosszolgálat az amerikaiaknak alárendelve működött, az amerikai NSA megrendelésére folytatott megfigyelést európai szövetséges országok ellen.
“A német kormány nem hajlandó kockára tenni az Egyesült Államokkal ápolt kapcsolatait, mert a német politikai elit transzatlanti-orientált, abban az esetben is, ha az súlyosan sérti az ország érdekeit.”
A törvényhozó szerint a német kormány úgy gondolja, hogy a hazai titkosszolgálatok nem rendelkeznek elegendő kapacitással ahhoz, hogy feladataikat maradéktalanul ellássák, és erre hivatkozva folytatnak megalázó együttműködést az amerikaiakkal. Ez a kapcsolat azonban teljes alárendelt helyzetbe kényszerítette Németországot, ezen felül az is tény, hogy Washington a német BND kapacitásának igénybe vételével folytat kémtevékenységet az Európai Unió területén.


http://hidfo.ru/2015/07/nemet-politikus-az-atlantizmus-sulyosan-serti-az-orszag-erdekeit/