Amerikai katonákat tartóztattak le Bécsben, mert engedély nélkül fegyvert akartak szállítani, saját bevallásuk szerint Ukrajnába.
A Kurier osztrák napilap információi szerint néhány nappal ezelőtt riadóztatták Bécsben a Schwechat repülőtér biztonsági személyzetét, mert az ellenőrzőponton áthaladó személyek csomagjaikban egy kisebb fegyverkészletet vittek magukkal, de ehhez nem rendelkeztek a szükséges engedélyekkel. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a fegyveres férfiak amerikai katonák, ennek ellenére próbáltak meg engedély nélkül fegyvereket átvinni Ausztrián. Az ország különleges esetekben engedélyezni szokta a külföldi katonák számára a fegyverszállítást, de az amerikai fegyveresek nem rendelkeztek semmilyen jogosultsággal erre vonatkozóan. Mivel a hatóságok előzetesen nem értesültek a fegyverszállításról, kisebb pánikot okozott a reptéren, amikor több M16 gépkarabélyt és maroklőfegyvereket találtak a csomagokban.
Az amerikai katonák állítólag Washingtonból Ukrajnába tartottak, és annak ellenére, hogy semmilyen engedéllyel nem rendelkeztek, nem akarták átadni a fegyvereiket, így rendőri beavatkozást kellett kérni. Az osztrák rendőrség eljárást indított az ügyben, de az amerikai katonák fegyvereit végül nem foglalták le, hanem – vélhetően a nagykövetség beavatkozásának köszönhetően – felszállhattak egy következő repülőgépre és visszairányították őket Washingtonba.
Az ügyet tovább bonyolítja, hogy az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint a katonák a Schwechat reptér területén elhagyták a tranzit területet. Nem egyértelmű, hogy a katonák tényleg felszálltak volna egy Ukrajnába induló gépre, vagy elhagyták volna a repülőtér területét. Az eset után az amerikai nagykövetség utólagosan próbált engedélyeket szerezni a fegyverszállításhoz, amit a Kurier jelentése szerint megtagadtak az osztrák hatóságok.

http://hidfo.ru/2015/07/amerikai-katonakat-tartoztattak-le-becsben/