Mintegy 5,8 milliárd forintot költött idén kommunikációra a Miniszterelnökség, a pénzen 8 cég, 1 alapítvány és 3 magánszemély osztozik – írta a Vs.hu. A tárca az után tette közzé szerződéseinek listáját, hogy Mesterházy Attila írásbeli kérdésben arról érdeklődött a minisztériumoknál, hogy idén mennyit költöttek kommunikációs szolgáltatásokra, tanácsadásokra és milyen jelenleg is élő szerződéseik voltak júliusig.
szóv
A Miniszterelnökség által megbízott cégek közül a Patonai Péter érdekeltségébe tartozó I.M.G. Média Kft. 2,2 milliárd forintot kapott – a vállalat tavaly a Magyar Nemzeti Banknak is kampányolt mintegy 6 milliárdért -, ezt követi Rogán Antal bizalmasának, Csetényi Csabának érdekeltségébe tartozó HG 360 Kft. 1,1 milliárddal – Csetényiék nyerték el a bevándorlásellenes plakátok és az “a magyar reformok működnek” kampány közbeszerzéseit.
A kampánytender másik nyertese, a Lounge Design Kft. 151,8 millió forintért dolgozott a tárcának, a Századvég Alapítvány és a Kutatópont Kft 100-100 millióért. Érdekes, hogy Orbán Viktor és Simicska Lajos rossz viszonya ellenére az oligarchához köthető MAHIR Kft. az idén mintegy félmilliárd forint értékű megbízást kapott Lázár János hivatalától. A három magánszemély közül Kránicz Gábor januártól márciusig látott el protokoll feladatokat 720 ezer forintért, Visontai Dóra és Rigó Balázs pedig 3,6-3,6 millióért egész évben végez eseményszervezői, illetve tanácsadói munkát.
Kiderült, hogy év végén négyhavi prémiumot kaphatnak azok a Miniszterelnökségi tisztviselők, akik az uniós támogatásokkal foglalkoznak – számolt be az ATV. Csepreghy Nándor helyettes államtitkár kifejtette, eseti juttatásról van szó, amiért sokszor este és hétvégén is dolgoztak a tisztviselők. Az ATV emlékeztet, nemrég ugyanennyi prémiumot kaptak ezek a dolgozók: akkor 2200 tisztviselőt jutalmaztak, ami mintegy 3 milliárd forintba került. Az MSZP szerint nem az a probléma, hogy a tárca munkatársai prémiumot kaphatnak, hanem az, hogy például az egészségügyben, vagy az oktatásban dolgozók munkáját nem honorálják hasonló mértékben.
(Népszava)