Magyarország 1995 óta vett részt a Közel-Kelet békéjét szavatoló Többnemzeti Erő és Megfigyelők (Multinational Force and Observers, MFO) kontingensében, ezzel a Magyar Honvédség egyik legrégebbi missziója ért véget.
Szerdán sikeresen befejezte a Magyar Honvédség békefenntartói misszióját Egyiptomban, a Sínai-félszigeten - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel. Magyarország 1995 óta vett részt a Közel-Kelet békéjét szavatoló Többnemzeti Erő és Megfigyelők (Multinational Force and Observers, MFO) kontingensében, ezzel a Magyar Honvédség egyik legrégebbi missziója ért véget.
Az MFO az Egyiptom és Izrael közötti békeszerződés betartásának megfigyelése és ellenőrzése érdekében jött létre. "Az április 1-jén megtartott ünnepélyes búcsúztatón a közösen szolgálatot teljesítő magyar katonákról és rendőrökről minden nemzetközi partner elismerően nyilatkozott" - emelte ki közleményében a HM. Az elmúlt két évtizedben a magyar kontingens által végzett feladatokat a jövőben kanadai katonai rendészek folytatják majd.
Kifejtették: az elmúlt esztendőben az afganisztáni NATO-művelet átalakulásával, illetve a megváltozott nemzetközi környezet miatt átfogóan felülvizsgálták a Magyar Honvédség nemzetközi békeműveleti szerepvállalását. Ennek nyomán a békefenntartói tevékenység hangsúlya a Nyugat-Balkánra tevődött át. Az MFO-ból történő kivonulás is e koncepció szerves részét képezi - tették hozzá.
Jelenleg mintegy 700 katona teljesít szolgálatot különböző küldetésekben, mellettük több mint száz jól felkészült katona dolgozik az ENSZ, az Európai Unió és a NATO központjaiban, parancsnokságain. A missziókban lévők közül minden tizedik ENSZ, körülbelül 30 százalékuk EU, míg a fennmaradó 60 százalék NATO vezetésű békeműveletekben vesz részt. Jelenleg a műveletben lévő magyar katonák mintegy kétharmada a Nyugat-Balkánon (Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában) teljesít szolgálatot.
Az afganisztáni és koszovói NATO-műveleteken túl a Magyar Honvédség részt vesz ENSZ-műveletekben a Nyugat-Szaharában, Libanonban és egy csaknem 80 katonából álló kontingenssel Cipruson. Mindemellett a magyar katonák aktívan közreműködnek az Európai Unió válságkezelő műveleteiben: Grúziában, Maliban, Kongóban, Szomáliában és a Közép-afrikai Köztársaságban - írta a HM a közleményben.
MTI