2015. április 1., szerda

Porosenko tanácsadója lesz Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő

"Az ajánlatot tegnap kaptam és rövid megfontolás után úgy döntöttem, hogy elfogadom" - mondta az exkormányfő, aki a jövőben az ukrán államfő külügyi tanácsadóinak egyike lesz.

Dzurinda szerint Szlovákia - mivel már átesett a gazdasági átalakulás ezen időszakán - példamutató lehet Ukrajna számára, amely - mint mondta - "a nyugathoz akar tartozni és nagy megújulásra van szüksége."

Mikulás Dzurinda rövid időn belül már a második volt szlovák kormánytag, aki tanácsadói szerepet vállal a jelenlegi ukrán vezetésben. Idén februárban Ivan Miklos kétszeres volt pénzügyminiszter, a szlovákiai nagyprivatizáció levezénylője jelentette be, hogy főtanácsadói posztot vállalt el Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter mellett. Miklos szerint az ő feladata a helyi adórendszerrel összefüggő kérdések megoldása, illetve a költségvetés átszervezése lesz.

Mikulás Dzurinda és Ivan Miklos alapító tagjai és meghatározó egyéniségei voltak a szlovák jobboldal egykoron meghatározó - ám az elmúlt években szinte teljesen lemorzsolódott - pártjának, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Pártnak (SDKÚ-DS), több egymást követő szlovák kormányban egyidejűleg vállaltak szerepet. Mikulás Dzurinda kormányaihoz köthető Szlovákia európai uniós tagfelvétele, illetve NATO-csatlakozása is. Ivan Miklos neve ugyanakkor külföldön leginkább a szlovákiai nagyprivatizáció levezénylésével, az egykulcsos adórendszer bevezetésével, valamint Szlovákia euróövezeti csatlakozásának előkészítésével kapcsolatban vált ismertté.

A két politikus tavaly nyáron együtt lépett ki az SDKÚ-DS-ből és bár parlamenti képviselői mandátumukat megtartották, azóta nem voltak különösebben aktívak a szlovák politika élvonalában. Mindeközben anyapártjuk lemorzsolódása tovább folytatódott, az azóta eltelt egy évben a Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Pártot szinte az összes közvélemény-kutatás a parlamenti küszöb alatt mérte.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése