internet-eo-2

Az elmúlt évek kibertámadásainak tükrében elég egyértelmű, hogy az Egyesült Államokat komoly veszély fenyegeti ezen a téren, érkezzen az egy ellenséges ország vagy szervezet irányából, illetve megrendelésre.
A hekkertámadások szinte az összes közművet érintették már, de említhetnénk a Jet Propulsion Laboratory által jelenleg is üzemeltetett 23 űrjárművet is. A fenyegetettséget a nagy vírusvédelmi cégek, mint a Symantec vagy a McAfee is megerősítették.
A veszély tehát valós és ezt az illetékesek is tudják. Az Egyesült Államok Nagynővérnek csúfolt volt belbiztonsági miniszterasszonya, Janet Napolitano, távozása előtt érdekes nyilatkozatot tett egy tévéinterjúban:
Mellékesnek éppen nem nevezhető nyilatkozatában Janet Napolitano, az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS) első embere, amikor lemondásának okáról faggatták, arra utalt, hogy egy érkező kiber esemény megbénítaná az amerikai gazdaságot és zűrzavart hozna valamennyi amerikai állampolgár számára.
Az utódjának szánt nyílt levélként említett nyilatkozatban Napolitano terrorista veszélyekre és időjárási eseményekre figyelmeztetett valamint az Egyesült Államok határainak megerősítését szorgalmazta.
„Országunk egy ponton olyan kiber eseményekkel lesz kénytelen szembenézni, amelyek súlyos következményekkel járnak majd életünkre, a gazdaságunkra és a társadalom mindennapos működésére” – mondta.
Miközben a vállalkozások, a közművek és igazából minden vállalat számára fontos megtenni a szükséges biztonsági intézkedéseket, igencsak kérdéses, hogy ebben mekkora szerepet kell vagy szabad átengedni az államnak.
Az Obama kormány legújabb kormányrendelete alapján úgy tűnik, hogy a kormány szerint kizárólag a központi felügyelet jelent megoldást és ennek tükrében az Internet és minden országos infrastruktúra felügyeletét saját hatásköre alá rendeli.
Washingtonban minden a régi kerékvágásban halad. A legújabb kormányrendelet új felhatalmazást biztosít a kormánynak kiberfenyegetettségek esetére és lehetővé teszi “célzott szankciók” bevezetését.
Az új felhatalmazás, ami természetesen és kizárólag minket, kisembereket hivatott megvédeni, Obama saját szavaival élve kiterjeszti a kiberveszélyek elleni harc lehetőségeit. Lefordítva: az Internet az államé.
A kormányrendelet egyebek között állami hozzáférést biztosít a nemzetbiztonság szempontjából fontos infrastruktúrákhoz. Ebbe tulajdonképpen az áramszolgáltatás fizikai komponenseitől kezdve, a virtuális szervereken át, a weboldalak tárhelyéig, minden beletartozik.
A kormányrendelet értelmezésében kritikus infrastruktúrának számít minden olyan fizikai vagy virtuális eszköz, amelynek leállása vagy megsemmisülése meggyengítené az Egyesült Államok biztonságát, gazdaságát, veszélyeztetné a közegészséget vagy közbiztonságot vagy ezek együttes működését. (forrás)
A kormányrendelet igen homályosan fogalmaz és éppen azt nem definiálja, hogy pontosan mire van felhatalmazása  az államnak és pontosan mit kell tenni a kiberfenyegetettség beazonosítását követően, de tudva, hogy az amerikai elnöknek már régóta jogában áll lekapcsolni az Internetet, amennyiben azt szükségesnek tartja, nem túl nehéz kitalálni, milyen konkrétumokkal egészítik majd ki a rendeletet. Az persze kérdéses, hogy a jövőbeli módosításokról értesítik-e a lakosságot.
Amit tudunk, hogy az új és más, korábban aláírt kormányrendeletek, például az “Ítéletnapi kormányrendelet” néven elhíresült intézkedés, nemcsak az Internet felett biztosítanak hatalmat az elnöknek, hanem minden forrás felett is, amibe a te tested is beletartozik kedves olvasó.
Március 16-án Barack Obama egy új kormányrendeletet írt alá, ami egy korábbi, 1950-ben a katasztrófákra való felkészülésről kiadott utasítást egészít ki, teljes hatalmat biztosítva az elnöki hivatalnak az Egyesült Államok valamennyi erőforrása felett háború vagy vészhelyzet esetén.
Az Országos Védelmi Erőforrás Felkészülés kormányrendelet felhatalmazza az ügyvezető hatalmat, hogy saját belátása szerint ossza el a rendelkezésre álló energiát, a megtermelt javakat, a közlekedési forrásokat, az élelmiszert, sőt a vizet is, a nemzetvédelem és a biztonság nevében. A rendelet nem csupán háború idejére szól, hiszen egyik funkciója éppen az erőforrások feletti hatalom és irányítás átvételére vonatkozik béke idején előálló szükséghelyzetekben.
A fentiek tükrében úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban országos vészhelyzet van, amit a washingtoni csapat nem hagyhat kihasználatlanul.
Most már csak egy új válsághelyzet kell, mindegy, hogy valós vagy képzelt, és minden készen áll a szükségállapot bevezetéséhez.
Forrás: shtfplan.com
http://idokjelei.hu/2015/04/meg-egy-kormanyrendelet-az-internet-feletti-hatalomatvetelre-obama-orszagos-szintu-nemzetbiztonsagi-kiber-veszhelyzet-hirdetett-ki