Kína készen áll arra, hogy működésbe helyezze saját nemzetközi fizetési rendszerét, amivel megerősíti a jüan pozícióit a globális piacon, és egyben felszámolja függőségét attól az amerikai fizetési rendszertől, ami egy az USA és Kína közti potenciális összeütközés során fegyver lenne az amerikaiak kezében. A Reuters kínai kormányközeli forrásokra közölte, hogy az új rendszert már idén szeptember-október környékén működésbe helyezik.
Hídfő.net.ru | Jüan fizetési rendszer
A CIPS (China International Payment System) minden olyan, jelenleg létező fizetési rendszer helyét átveszi, amit világszerte az árak jüanban számítása során használnak. Az átállás célja, hogy a jüan Kína gazdasági súlyának megfelelő pozíciót szerezzen a globális gazdaságban, és ne a dollártól függő valuta legyen. A Reuters egy nevét nem vállaló kínai bankárra hivatkozik, aki elmondta, hogy a CIPS már most használatra készen áll, de azt 20 különböző bankban fogják tesztelni az élesítés előtt, ebből 13 kínai, 7 pedig nagy külföldi bank. Az átállásra hamarabb is sor kerülhet, a pontos dátum a tesztelés eredményeitől függ.
A saját fizetési rendszer kidolgozása alig három évig tartott; a Kínai Népbank 2012 áprilisában jelentette be, hogy megkezdi a program fejlesztését. A SWIFT jelentése szerint a jüan 2014 novemberében a világ ötödik leggyakrabban használt valutájává vált, ezzel megelőzte a kanadai és ausztrál dollárt. Decemberben a RMB-ben eszközölt fizetések újabb 20,3%-al nőttek az előző év azonos időszakához képest.
http://www.hidfo.net.ru/2015/03/10/kina-bevezeti-sajat-fizetesi-rendszeret