Február 24-én derült fény arra, hogy a Buda-Cash Brókerház 100 milliárd forinttal nem tud elszámolni. A tulajdonosi körhöz tartozó DRB Bankcsoporthoz szintén felügyeleti biztosok kerültek. Március 4-én megindult a Buda-Cash felszámolása.
Március 6-án reggel az MNB azt közölte, hogy részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az intézményhez. Az akkori hírek szerint sajátkötvény-visszafizetési gondjai akadtak a társaságnak.
Március 9-én pedig a Quaestor Financial Hrurira Kft. jelentette be öncsődjét.
Hétfő este öncsődöt jelentett a Questor csoporthoz tartozó Quaestor Financial Hrurira. Magyarázatként a Buda-Cash-botrány okozta pánikot említette meg a Quaestor csoport, melynek következtében az ügyfelek nagy mennyiségben akartak kötvényt visszaváltani. Tarsoly Csaba vezérigazgató az állam segítségét kérte. Kedd reggelre azonban kiderült az MNB nyilatkozataiból, hogy szabálytalanságokat találtak.
Kedden az MNB közölte: részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét.
Célvizsgálatot tartott ugyanis a társaságnál a jegybank, szabálytalanságokat talált.
A hírek szerint 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt adott el a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.
Ahogy jönnek az egyre vadabb számok, úgy fest ez is beleillik a korábbi brókerbotrányok sorába.
Az MNB mostani feltárása már azt mondja, hogy ezen a 60 milliárdos vállalati kötvénykibocsátáson felül volt még 150 milliárd forint fiktív kötvény is, amit a felügyelet tudta nélkül, illegálisan dobtak piacra. Vagyis a mostani gyanú szerint összesen 210 milliárd forintos csalásról lehet szó.
Helyszíni beszámolók szerint a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. ügyfélszolgálati irodája előtt hosszú sorban várakoznak az ügyfelek.
qae1 qae2 qae3
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azonnali hatállyal felbontja a szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel – közölte a tárca kedden az MTI-vel.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden egy más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: “azért mondták fel a szerződéseket, mert már nem látták biztosítottnak a moszkvai vízumközpont és az isztambuli kereskedőház zavartalan működését”.
(Forrás: portfolio)