Fenyegetettség és közvetlen érintettség miatt igen hamar megérkeztek az első orosz reakciók Jean Claude Juncker azon nyilatkozatára, miszerint az Európai Unió hadsereget kell létrehozzon az "orosz veszély" elhárítására. Az orosz Állami Duma Független Államok Közösségéért felelős bizottságának elnöke többek között a hisztéria megnyilvánulásának nevezte Juncker nyilatkozatát.
Hídfő.net.ru | Leonyid Szluckij
Leonyid Szluckij szerint ez a paranoia európai változata, és az Európai Unió állampolgárai könnyen olyan helyzetben találhatják magukat, hogy menniük kell a frontra egy olyan rendszerért harcolni, amit maguk sem támogatnak.
Az Állami Duma védelmi bizottságának tagja, Franz Klincsevics szerint az európai hadsereg létrehozása nem az Európai Unió biztonságát garantálja, hanem provokáció Oroszország felé. Az orosz politikusok többnyire egyetértenek abban, hogy egy ilyen lépés biztonságpolitikai szempontból kiszámíthatatlanná teszi Európát, gyakorlatilag a szerencsén múlik, hogy az Európai Unió függetlenedik az amerikai befolyástól, vagy ez egy újabb erőszakstruktúra lesz Európában, ami Washington ellenőrzése alatt áll majd. Oroszország nem akar a szerencsére bízni egy ekkora kockázatot.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/10/juncker-nyilatkozata-hiszteria-megnyilvanulasa