Nagymágocs – Tizenhat 70 és 90 év közötti néni és bácsi él közös albérletben Nagymágocson, egy családi házban. A hatóságok szerint az idősek nem albérlők, hanem egy bejegyzés nélkül, illegálisan működtetett idősek otthona lakói. Az üzemeltetőt öt év alatt harmadszor kötelezték a tevékenység abbahagyására. Az idős lakók viszont nem akarnak elköltözni.
Nagymágocson a Szentesi utca 123/A kívülről nem igazán különbözik a környékbeli házaktól. Belül azonban másfajta élet zajlik, mint a szomszédoknál. A házban idősek laknak, jelenleg tizenhatan. Az ingatlan egyik tulajdonosa, Ábrahámné Juhász Mária elmondása szerint ők valamennyien albérlők, igaz, már nem sokáig. A házról 2010-ben már írtunk, amikor a hatóság megállapította: az épületben valójában illegális idősotthon működik. A tulajdonost akkor szólították fel először, hogy hagyjon fel a tevékenységével.
– Felszámolom az albérletet. Elegem lett az örökös feljelentgetésekből. Az időseknek a hozzátartozókkal közösen most keresünk helyet szociális intézményekben – mondta most Ábrahámné Juhász Mária, miközben bevezetett a házba. A konyhában éppen ebéd főtt. Két szobán haladtunk keresztül, ahol idős nénik üldögéltek, pihentek az ágyukban. Az étkezőben ültünk le beszélgetni.
– Ápolónő a szakmám. Van egy nagy házunk, amelyben rengeteg a hely. A településen igény mutatkozott az idősek gondozására, méghozzá családias légkörben. A lakók 2013-ig tartási szerződéssel voltak itt. (Úgy tudjuk, havonta 70 ezer forintot fizettek – a szerk.) Ezt 2013-ig elfogadták a hivatalok, de egy legfelsőbb bírósági döntés kimondta, tartási szerződést csak ingatlan, értékpapír vagy takarékbetétkönyv fejében lehet kötni, havi juttatásért nem, így a hatóság a tevékenység befejezésére kötelezett. Az idősek azonban nem akartak elmenni, mert szeretnek itt. A hozzátartozók ügyvédi szerződéssel vállalták az idősek gondozását, én pedig albérletet biztosítok egy minimális összegért.
– A hozzátartozók beosztották maguk között, hogy ki mikor főz, mos, takarít az idősekre, az ellátásukban én nem veszek részt – magyarázta Ábrahámné Juhász Mária. – Most azonban a kormányhivatal ezt sem fogadja el. Úgyhogy megszűnik az albérleti lehetőség. Hogy mikortól, nem tudok pontos dátumot mondani. Ahogy a hozzátartozók el tudják helyezni valahol az édesanyjukat, édesapjukat.
Kun Lászlóné és fia. A 84 éves asszony nem akar költözni. fotó: kovács erika
Kun Lászlóné és fia. A 84 éves asszony nem akar költözni.
Halottakat kerestek a garázsban
Ábrahámné Juhász Mária azt mondta, valakik minden lehetséges helyen feljelentették: a kormányhivatalnál, az állategészségügynél, az ÁNTSZ-nél, a NAV-nál, a munkaügyi főfelügyelőségen, a rendőrség bűnügyi osztályán.
– Feljelentettek, hogy halottakat tartok a garázsban. Jöttek a rendőrök, és keresték őket. De még garázsom sincs! Ha meghal valamelyik albérlőnk, addig marad itt a holtteste, amíg az orvos meg nem állapítja a halál tényét. Az állategészségügynél pedig azzal jelentettek fel, hogy moslékkal etetem az időseket. Borzasztó még a feltételezés is! – mondta az asszony, akitől megtudtuk, a ház hatszobás. Jelenleg 16 albérlő lakik ott, nyolcan Ábrahámnéhoz, a többiek a férjéhez vannak bejelentve. Az asszony azt mondta, az is furcsa, hogy csak őt jelentgetik fel, a férjét nem. Megkérdeztük, miért nem nyilváníttatja hivatalosan idősek otthonává a helyet.
– Egy idősek otthona létesítéséhez olyan feltételeket írnak elő, amit képtelenség kigazdálkodni: kápolna, haldoklószoba, orvosi szoba – indokolt.
Az idősek maradnának
Az idősek nem akarnak máshová menni. Nagy Imréné 89 éves. Amikor arról kérdeztük, ő hová költözik, sírva fakadt. – Nekem itt mindenem megvan. Tiszta ruha, tiszta ágy. Ha lecsöppentem kávéval a blúzom, már cserélik is le rólam. Én itt akarok maradni. Marikát úgy szeretem, mint a saját lányomat! – A 84 éves Kun Lászlóné arról beszélt, családias a légkör, egy nagy otthonban nem szívesen élne. – Én már aludni sem nagyon tudok, annyira felkavart, hogy el kell innen menni!
– Ne gondolja senki, hogy az ember meg akar szabadulni a szülőjétől, azért viszi otthonba. Anyukámnak felügyeletre van szüksége. Nekem még sok van a nyugdíjig, dolgozni pedig muszáj – vette át a szót a néni fia, Kun László, aki elmondta, amennyit csak tud, az édesanyjával van. Tapasztalata szerint a mama jól érzi ott magát, mindene megvan.
Egy nevét nem vállaló vásárhelyi házaspár főzött aznap az idősekre. – Mielőtt anyukám idekerült volna, körbenéztünk több helyen. Ez volt a legjobb, megfelelők a körülmények. Ma elmegyünk a kastélyotthonba, megkérdezzük, hogy tudják-e fogadni anyukámat, aki egyébként nem akar elköltözni – mondta a középkorú asszony. Férje hozzátette, ha kidobnak egy kutyát az utcára, akkor felháborodik az egész ország. Az idősek nyugalma miért nem fontos a társadalomnak? – háborgott a férfi.
Határozatok és bírságok
Ábrahámné Juhász Mária elmondása szerint ő szünteti meg az „albérletet”. A http://www.szocialisportal.hu honlapról ellenben kiderült, hogy már harmadjára kötelezték az engedély nélkül működő szociális szolgáltatás abbahagyására: először 2010-ben, akkor 200 ezer forint szociális igazgatási bírságot és 200 ezer forint eljárási bírságot is kiszabtak rá. Ábrahámné ezután kötött tartási szerződést az idősekkel. 2012-ben újabb panasz érkezett Ábrahámné ellen. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala az ügy kivizsgálása után, 2013 januárjában ismét a szolgáltatás abbahagyására kötelezte a nagymágocsi asszonyt, 500 ezer forint szociális igazgatási bírság kiszabása mellett. A másodfokú hatóság jóváhagyta a döntést. 2013 áprilisától az idősek albérleti szerződéssel laknak a Szentesi úti ingatlanban. Ennek tisztázására egy újabb hatósági eljárás zajlott le. A hivatal megállapította, hogy az illegális szociális ellátást színlelt bérleti szerződéssel akarják leplezni, aminek célja a hatóság kijátszása. A hatóság megkereste az ügyészséget a színlelt szerződések semmissé nyilvánítása érdekében, perindítás megfontolása végett, de az ügyészség a kérést elutasította. Mivel magánokirat-hamisítás vétség gyanúja is felmerült, a Szegedi Rendőrkapitánysághoz fordultak, de a nyomozás azt derítette ki, hogy nem történt bűncselekmény. Akkor, 2014 januárjában a hivatal megszüntette a közigazgatási eljárást. 2014 nyarán azonban újabb panasz érkezett a szociális és gyámügyi hivatalhoz. Az I. fokú hatóság a szolgáltatást bejegyzés hiányában nyújtó vállalkozással szemben újabb 500 ezer forint szociális igazgatási bírságot szabott ki, és ismét elrendelte a tevékenység abbahagyását. A döntést 2015 februárjában a II. fokú hatóság is helybenhagyta.

(delmagyar)