Hídfő.net.ru | Kijev gáztranzit
Az ukrán Naftogaz 15 millió dollárt utalt át az orosz Gazprom energetikai cég számára, fedezetül a következő ötnapi gázfelhasználásért. A kifizetett összeg mintegy 45,6 millió köbméter gáz importját jelenti. A Gazprom szóvivője megerősítette, hogy Kijev fizetett a gázfelhasználásért, így a következő napokban mégsem kapcsolják le az Európai Unióba irányuló gázexportot.
Kijev azonban nem rendelkezik elegendő forrással ahhoz, hogy az ország gázfelhasználását fedezze. A hazai gázkitermelés nem elegendő, a nyugati országok nem tudnak segíteni (csak az általuk megvett orosz gázt tudják újraértékesíteni), Kijev pedig nem rendelkezik elegendő anyagi forrással ahhoz, hogy több hónapra előre fedezze az ország gázszükségletét. Ebből következik, hogy öt nap múlva újra előkerül az ukrán gázellátás problémája, és újra felmerül annak a lehetősége, hogy Oroszország elzárja a gázcsapokat az Európai Unió számára is.
A Gazprom tavaly nyáron állította le az Ukrajnába irányuló gázszállítást, miután Kijevben fegyveres puccsal hatalomra jutott egy atlantista kormány, ami a hatalomátvételt követően hónapokon át nem fizetett a felhasznált gázért. A Gazprom több mint fél éves tartozás felhalmozódását követően állította le az Ukrajnába irányuló gáztranzitot. Később az Európai Unió és Oroszország a télre való tekintettel megállapodott arról, hogy 2015 márciusáig nem állítják le a gázszállítást, cserébe Ukrajna fizetni fog (ami azt jelenti, Brüsszel gondoskodik arról, hogy Ukrajna fizessen).
Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója február 24-én jelentette be, hogy leállítják az Európai Unióba irányuló gázexportot is, ha Kijev nem fizet saját gázfelhasználásáért. A nyugati országok juttatták hatalomra a Jacenjuk-kormányt, emiatt vállalniuk kell a felelősséget - vagy hitelezik a nyugati érdeket képviselő bábkormány gázszámláját, vagy a nyugati országok is gáz nélkül maradnak.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/05/kijev-otnapi-gazszamlat-tudott-kifizetni-addig-nem-marad-gaz-nelkul-az-eu