Az S&P szerint számottevően - 5,7 százalékkal - csökken az idén a világ államainak hiteligénye. Érezhetően csökken az idén a világ államadósainak hitelkereslete, amely mögött elsősorban árfolyamhatások, valamint a legnagyobb ipari gazdaságok hiteligényének visszaesése áll – vélekednek a Standard & Poor's elemzői.
A nemzetközi hitelminősítő prognózisa szerint a cég által szuverén adósosztályzattal ellátott 129 ország 2015 egészében bruttó 6700 milliárd dollárnak megfelelő értékű új, hosszú lejáratú hitelt vesz fel kereskedelmi forrásokból, ez pedig 5,7 százalékkal - 404 milliárd dollárral – kevesebb lesz, mint tavaly. Az S&P elemzői szerint az idén is az Egyesült Államok és Japán lesz a legnagyobb szuverén hitelfelvevő: ez a két ország a prognosztizált bruttó összeg 56 százalékát veszi fel, ám e két ország hitelkereslete is várhatóan 4, illetve 5 százalékkal csökken 2015-ben. A hitelfelvétel értéke a Standard & Poor's előrejelzése szerint az euróövezetben 20 százalékkal - 224 milliárd dollárral - zuhan az idén, ám ebben oroszlánrészt jelent az, hogy az a hitelminősítő szerint az euró az idén 16 százalékkal gyengül a dollárhoz képest. A 2015 egészére várt globális bruttó szuverén hitelfelvétel hozzávetőleg kétharmada, 4500 milliárd dollár a lejáró hosszú távú kötelezettségek refinanszírozását szolgálja, így a nettó új hiteligény várhatóan 2200 milliárd dollár lesz; ez az S&P által adósosztályzattal ellátott 129 ország összesített hazai össztermékének 2,9 százaléka - áll a cég csütörtöki londoni előrejelzésében.
A Standard & Poor's számításai szerint mindezek alapján a kereskedelmi forrásokból felvett globális bruttó szuverén hitelállomány 2015 végéig 1,7 százalékkal 44 300 milliárd dollárnak megfelelő szintre emelkedik. A ház becslése alapján e kötelezettségállományból 12 százalékkal részesülnek a lehetséges legjobb, "AAA" besorolással nyilvántartott szuverén adósok. Az ennél egy fokkal gyengébb, de még mindig igen magas, "AA" besorolású adósokra jut a legnagyobb rész, 67 százalék, tekintettel arra, hogy a két legnagyobb hitelfelvevő, vagyis az Egyesült Államok és Japán is ebben a sávban van az S&P listáján. A hitelminősítő előrejelzése szerint a nem befektetési ajánlású "BB" osztályzati sávba sorolt államadósokra - ebbe a kategóriába tartozik az S&P nyilvántartásában Magyarország is -, illetve az ennél gyengébb osztályzatú szuverén adósokra 4,8 százalék jut az idei évre várt globális bruttó államadósság-tömegből.


Hírfigyelő Szolgálat