Az Európai Bizottsághoz fordult Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke és EP-képviselője a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó információk titkosítása miatt. A DK szerint jogsértés, hogy 30 évig nem lehet közzé tenni az atomerőmű-bővítés adatait, mivel a tízmillió atomfizikus és befektetési szakértő országában nyilvánvalóan mindenki első ránézésre meg tudná állapítani, hogy a kormány milyen kiadáson mennyit sikkasztott, emiatt főbenjáró bűn, hogy az atomerőmű-bővítés műszaki és üzleti adatai nem terjednek szabadon az interneten. A DK kormánypozícióból gondolkodás nélkül az amerikai cégnek adta volna a bővítést, és ugyanúgy évtizedekre titkosítaná, közben elsikkasztaná amit lehet, de ellenzéki pozícióból viszonylag kockázat nélkül példálózhat ennek ellenkezőjével.
Hídfő.net.ru | Paks
A Demokratikus Koalíció a párt megszokott propaganda-irányvonalához illeszti a paksi témát is; belpolitikai kérdésben a döntést kivennék Magyarország kormányának kezéből, a döntési jogkört külföldi hatóság kezébe adnák át. A radikális atlantisták szerint Magyarországnak nem áll jogában dönteni egy magyarországi beruházás kapcsán, hanem mindenféle külföldi bizottságoktól kell arra engedélyt kérni. A titkosítás kérdéséhez hozzá tartozik, hogy mivel nem az amerikai cég nyerte a tendert, az Egyesült Államok csak kétféleképpen juthat hozzá az újabb blokkok műszaki adataihoz; 1. ipari kémkedéssel, 2. vagy ha megfizet néhány pártot Magyarországon, akik kiharcolják neki, hogy a műszaki adatok legyenek nyilvánosak.
Tehát ne essünk illúziókba, nem arról szól a Paks-2 körüli vita, hogy az atomenergetikában nyilvánvalóan magasan képzett magyar lakosság jobb befektetési döntést hozott volna, ha ismerné a részleteket, hanem arról, hogy az amerikaiaknak mekkora hozzáférése lesz az új blokkokhoz, és mennyi pénzt kell rákölteniük a számukra abszolút sokadlagos információk megszerzésére.
A radikális atlantisták két okból kifolyólag akarják idegen hatóság kezébe adni a döntést: egyrészt, mert az Európai Egyesült Államok felépítésén dolgoznak, amiben Magyarország jogilag sem létezne szuverén országként, és ahhoz akarják hozzászoktatni a lakosságot, hogy a külföldi hatóságoknak döntő szava lehet a magyar belügyekben. Másrészt, azt akarják elérni, hogy a külföldi hatóság akkor "engedélyezze" a bővítést, ha az amerikai cég abban részt vállalhat, vagyis ipari kémkedés nélkül hozzájuthat a műszaki adatokhoz, és hozzáférése lenne az üzemeltetéshez. A kulcs itt az "engedélyezi" szó: mi köze van ahhoz Brüsszelnek, hogy Magyarország milyen döntést hoz saját belügyeiben? Semmi. Az Európai Unióba belépéskor a tőke, áru és munkaerő szabad áramlásáról volt szó. Nem azzal kampányoltak, hogy Magyarország a belépés után nem hozhat önálló belpolitikai döntéseket a nemzetstratégiai ágazatokban.
A titkosításnak továbbra is van egy olyan vonatkozása, amit nagyon sokan nem értenek. A liberális sajtó rendre felteszi a kérdést: ki fogja megvenni a Pakson termelt áramot? Éppen emiatt van a megállapodás titkosítva. A többlettermelést Németország fogja megvenni. Németország belpolitikai okok miatt leállítja az atomerőműveket, és Közép-Európából fog importálni. Mint korábban kifejtettük; a paksi bővítés a németek érdeke (a fentiek miatt), Magyarország érdeke (a bevétel miatt), és Oroszország érdeke (a befektetés megtérülése miatt), vagyis összeurópai érdek. Ha a részleteket nyilvánosságra hozzák, az elsősorban a német partnereknek lenne kínos. Mivel a titkosítás a németek érdeke (nem a magyar kormányé), se a DK, se a Jobbik nem tehet semmit az ellen, hogy a részletek titkosítva legyenek.


http://www.hidfo.net.ru/2015/03/05/dk-megint-kulfoldi-hatosagoknal-kopogtat-magyar-belugyek-kapcsan