2015. március 5., csütörtök

Amerikai politikusok követelik, hogy Szaúd-Arábia vezesse be a liberális demokráciát

Összesen 65 amerikai kongresszusi képviselő írta alá azt a levelet, melyben követelik Szálmán bin Abdul-Aziz Al-Szaúd királytól, hogy hajtson végre demokratikus és emberi jogi reformokat Szaúd-Arábiában. A felszólításról Peter Roskam szenátor sajtófelelőse számolt be. Szálmán 2015 januárjában örökölte a trónt testvére, Abdullah halálát követően. A kongresszusi képviselők arra kérik az új szaúdi uralkodót, hogy a hatalmi átmenet idejét használja fel egy átfogó jogi reformra, szüntesse be a közösségi médiára érvényben lévő tiltásokat, és vezesse be a gyülekezési jogot.
Az amerikai képviselők úgy gondolják, hogy a nyugati jogrend és társadalmi modell felsőbbrendű mint más társadalmaké. Erre a téveszmére alapozzák azokat a kijelentéseket, miszerint a közel-keleti országok számára - és általánosságban; más társadalmak számára - előrelépést jelentene a liberális demokrácia mesterséges, külső nyomásgyakorlásra történő bevezetése. Az amerikai véleményformálók úgy gondolják, hogy a népeknek nem áll jogában olyan társadalmi rend szerint élni, amit saját hagyományaik, szokásaik és mentalitásuk indokolna. Ehelyett a nyugati eszmék univerzalitásának illúzióját táplálják, és fejlődésnek, előrelépésnek nevezik a nyugati modell átvételét.
Hídfő.net.ru | Szaúdi uralkodó
A helyzetet bonyolítja, hogy Szaúd-Arábiában amellett, hogy uralkodóváltás történt, egy geopolitikai átmenet is folyamatban van. Abdullah halála előtt a szaúdi elit egy része hangsúlyozni kezdte, hogy Szaúd-Arábia fel kell lépjen az Egyesült Államok monopolhelyzetével szemben, és az ország külpolitikáját többpólusúvá kell tenni; vagyis, Oroszországgal ugyanúgy szoros kapcsolatokat kell kialakítani, mint az Egyesült Államokkal. A szaúdi sajtóban szintén látható a megosztottság, a sajtóorgánumok egy része az amerikai monopólium elleni állásfoglalásokat közöl, másik része a nyugati feminista és emberi jogi propagandát erőlteti. A helyzetet a nyugati országok is bizonytalannak tekintik, többek között Németország is leállította a fegyverszállításokat Szaúd-Arábiába.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/05/amerikai-politikusok-kovetelik-hogy-szaud-arabia-vezesse-be-liberalis-demokraciat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése