Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerint az Olaszország és Oroszország közti kapcsolatok továbbra is aktívan fejlődnek, a nyugati szankciók és orosz válaszlépések ellenére is. Renzi csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott Vlagyimir Putyinnal Moszkvában, ahol kifejtette, hogy Olaszországnak nem áll érdekében a szankcióháború, mert az mindkét félre negatív hatás gyakorol.
Hídfő.net.ru | Matteo Renzi és Putyin
Matteo Renzi kifejtette, hogy Olaszország maximálisan támogatja Ukrajna decentralizációját, és nem csak támogatja azt, de készen áll ezzel kapcsolatban tapasztalatait megosztani az ukrán kormánnyal.
Ukrajna decentralizációja egy alkotmányos reform tárgyát képezi majd, amiről az európai hatalmak - Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna - február 12-én állapodtak meg a minszki tárgyalások során. Ennek részeként a kijevi központi kormány egyes hatóköreit - pl. külügy, külkereskedelem, rendészet - átadják a régióknak, melyek a jövőben Kijevtől függetlenül folytathatnak saját politikát a decentralizáció során meghatározott területeken.
Ukrajna decentralizációja várhatóan 2015 végére zárul le, addigra érvénybe lép majd egy új alkotmány, amiről az európai hatalmak az új európai erőegyensúly jegyében döntöttek. Petro Porosenko aláírta azt a megállapodást, miszerint a Donyeck és Luganszk régió független katonai és civil struktúrákkal rendelkezhet.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/05/az-olasz-miniszterelnok-putyinnal-kozos-sajtotajekoztatot-tartott-moszkvaban