2015. február 13., péntek

Védelmi miniszter: 17 zászlóalj már a Jobb Szektor irányítása alatt áll

A Donyecki Népi Köztársaság védelmi minisztere, Vlagyimir Kononov szerint a térségben harcoló ukrán csapatok közül 17 zászlóalj kicsúszott az ukrán hadsereg irányítása alól, ezek a csapatok már a Jobb Szektor vezetőjének utasításait követik.
Hídfő.net.ru | Vlagyimir Kononov
"Információim vannak arra vonatkozóan, hogy 17 helyi zászlóalj kivonta magát az úgynevezett terrorellenes művelet irányítása alól, és Dmitrij Jaros utasításait követik." Kononov a Ria Novosztyinak nyilatkozva elmondta, hogy a Jobb Szektor irányítása alatt harcoló csapatok semmilyen tűzszünetet vagy egyéb megállapodást nem vesznek figyelembe, és újabb összeütközéseket provokálnak ki.
A közelmúlt eseményei is azt mutatták, hogy Kijev nem tudja irányítása alatt tartani a délkeletre küldött csapatokat, melyeket a Jobb Szektor csoportok beintegrálásával hoztak létre. Ezeket az alakulatokat már több alkalommal fel akarták oszlatni, ilyenkor az érintett fegyveres csoportok egy része Kijevbe vonult, és ahelyett, hogy a kormány elrendelte volna feloszlatásukat, inkább engedtek minden követelésüknek, hogy a frontra visszatérjenek.
A kormány ugyanakkor nem is törekszik a Jobb Szektor féken tartására. Kijev szándékosan fegyverez fel és enged szabadjára hazai szélsőjobboldali csoportokat, abból a célból, hogy később a terrorveszélyre hivatkozva tudjon nyugati "békefenntartókat" behívni, melyek teljesen legálisan, az extrémista csoportok felszámolásának ürügyén szabadon mozoghatnak az országban. A tavaly februári EuroMajdant követően Kijev a hazai szélsőjobboldali szervezeteket küldte az első sorba a frontra, főként azzal, hogy kihasználta a Jobb Szektor "idegengyűlöletét", ami helyi viszonylatban az oroszellenességet (is) jelenti, emiatt az ukrán nacionalisták voltak legkönnyebben mozgósíthatóak. A Jobb Szektor délkeleti működéséhez mostanra háborús bűnök sorozata köthető, etnikai tisztogatásról és Kramatorszk környékén tömeges nemi erőszakról is érkeztek jelentések.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/13/vedelmi-miniszter-17-zaszloalj-mar-jobb-szektor-iranyitasa-alatt-all

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése