Bruttó egymillió forintnál is többet keresnek a közigazgatásban az álláshalmozó államtitkárok – rájuk ugyanis nem vonatkozik az álláshalmozó tilalom. Az MSZP szerint államilag működtetett korrupcióról van szó; mert olyanok kerültek pozíciókba, akik feltétel nélkül bármit végrehajtanak. A kormányszóvivő nem válaszolt arra: miért kell több mint 100 államtitkár, és helyettes államtitkár a minisztériumokba.
„Ez egy plebejus kormány tisztelgése a magyar arisztokrácia előtt”- mondta a két évvel ezelőtti fertődi kormányülésen a miniszterelnök. Előtte is nevezte már plebejusnak kormányát, ez a jelző azonban 2015-re alig állja meg a helyét, ha a kormányapparátus méretét nézzük.
A harmadik Orbán-kormány rekordszámú államtitkárral dolgozik, a 9 minisztériumban összesen 54 államtitkár és 101 helyettes államtitkár kapott pozíciót. Az államtitkárokra és a helyettes államtitkárokra ráadásul nem vonatkozik az összeférhetetlenségi törvény, így több százezres fizetésüket mellé még nyugodtan vállalhatnak más munkát is.
Polacsek Csaba, aki a Miniszterelnökség helyettes államtitkára és egyben a Magyar Posta igazgatósági elnöke – jóval másfél millió forint felett keres havonta.
Balogh László a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, másodállásban az Államadóság Kezelő Központ igazgatósági elnöke, így havonta ő is több mint 1 millió 600 ezer forintot keres.
Jármai Péter Zoltán sem keres rosszul, mert a minisztériumi állása mellett a Magyar Turizmus Zrt. felügyelő bizottságának is elnöke, havi bruttó keresete így több mint 1 millió 400 ezer forint.
A szocialisták törvénymódosítást kezdeményeznek annak érdekében, hogy az álláshalmozás tilalma az államtitkárokra és a helyettes államtitkárokra is vonatkozzon. „Ez az államilag működtetett korrupciónak egy eszköze. Mégpedig úgy, hogy azt a néhány megbízható kádert, akik nyilvánvalóan ezek szerint a lehető legmegbízhatóbban, és visszakérdezés nélkül hajtanak végre bármilyen pozícióban bármilyen feladatot, ezt a néhány tucat embert rakosgatják be az összes fontos vezető beosztásba, legyen ez állami vezetői, vagy éppen cégvezetői beosztás”- magyarázta Harangozó Tamás, az MSZP alelnöke.
Az LMP szerint pazarlás, amit a kormány csinál, ráadásul a vízfejű rendszer zavart okoz, mert a párt szerint nem szakemberek kerültek pozícióba. „Sok olyan kinevezett került az államigazgatásba, akik pártkatonák és nem rendelkeznek sem szakmai múlttal, sem megfelelő közigazgatási tapasztalattal. Úgy hívják őket a hátuk mögött, hogy félvezetők”- nyilatkozta Csarnó Ákos szakszóvivő.
Szerettük volna a kormányszóvivőtől megkérdezni, hogy miért szükséges ennyi államtitkár, de nem válaszolt a kérdésünkre.
(atv.hu)