Ha keveset iszunk, megbetegszünk, mert a vér sói (kálium, nátrium, magnézium, kalcium) nem hígulnak fel kellő mértékben. Gyengül az összpontosító készség, zavartság és szédülés lép fel. A belek renyhévé válnak, a vesék nem képesek a vért tökéletesen megtisztítani. A szakértők okkal figyelmeztetnek: nem mindegy, mivel pótoljuk a folyadékot. A fiatalok körében közkedvelt édes, szénsavas italok sok felesleges kalóriát és káros foszfátot tartalmaznak, ami a csontok leépülését segíti elő, és nem igazán oltja a szomjat. Korosztálytól függetlenül szorgalmazzák a kellő folyadékfogyasztás fontosságát. – Nagyon fontos a folyadékpótlás testedzéskor, hiszen ilyenkor rengeteg vizet veszítünk. A sport és a nagyobb fizikai munka megnöveli a folyadék- és ásványianyag-szükségletet. A verejtékezéssel nátrium, kálium, kalcium és magnézium távozik, ami bágyadtságot, szédülést, vérnyomáscsökkenést, izomgörcsöt okoz, besűrűsödik a vér és romlik a végtagok vérkeringése. A nehéz fizikai munkát végzőknek és sportolóknak már az erős szomjúságérzet megjelenése előtt gondoskodniuk kell a folyadékbevitelről, a tevékenység előtt és lehetőség szerint közben is negyedóránként egy-két deci vizet ajánlatos elkortyolgatni, a sportolás befejezése után szintén sokat kell inni...

Már az enyhe dehidratációnak is lehetnek fizikai jelei. Így például fáradtság, izomgyengeség, fejfájás vagy szájszárazság.
– állítják szakértők.

Egy nem régiben elvégzett kutatás szerint a fiúk 15-60%-a a lányok 10-54%-a fogyaszt megfelelő mennyiségű vizet. A megfelelő mennyiséget a kutatók, előzetes mérések alapján állapították meg. A mostani gyerekek nagy része a víz legnagyobb részét cukros üdítőkből veszi magához, ahelyett, hogy sima egyszerű vizet innának - állapították meg a kutatók. Viszont, akik inkább fogyasztanak vizet, az ő étrendjükben nem található annyi cukor és édesség. A tanulmány érdekében a kutatók 3978 2-19 éves fiú és lány vízbevitelét vizsgálták. Víznek számított a víz maga, a vizes ételek, és a cukros vagy tápláló italok, a tej vagy a gyümölcslé is. A vizsgálók végül azt az eredményt kapták, hogy az eredmény életkoronként változik.
A 2-5 évesek 5,9 csészével isznak naponta, a 6-11 évesek 6,8 csészével, 12-19 év között pedig 10,1 csészével gurítanak le. Általánosságban pedig a lányok kevesebbet isznak, mint a fiúk, minden életkorban. A kutatás azt is feltételezi, hogy a gyerekek sokkal szívesebben fogyasztanak üdítőket ebéd vagy uzsonnaidőben, mint mondjuk tiszta vizet. Több, mint a teljes bevitel kétharmada ilyen üdítőkkel került a páciensek szervezetébe, és kevesebb mint egyharmada volt csak természetes víz, amely az ételekből, vagy a csapból származott. „A felmérésünk eredménye is azt jelzi, hogy tápláló módon is lehetne elegendő vizet vagy vízforrást biztosítani a gyerekek számára.” – mondta a kutatást vezető szakértő. „Az élelmiszerek minőségének megváltoztatása talán jobban elősegítené a fiatalok tiszta víz fogyasztását." „Azzal, hogy megpróbáljuk háttérbe szorítani az édesített üdítőket, és előnyben részesíteni a csapvizet, amellett, hogy felébresztjük a gyerekekben az egészségtudatot, az iskolákban is változást érhetünk el. Hiszen így talán cukros üdítők helyett tápláló üdítőket fognak forgalmazni.” – tette hozzá. Tanulmányok szerint, azonban a gyerekek, ahogy nőnek egyre több vizet isznak – már akik most is így élnek – és kevesebb tápláló italt tejet, vagy gyümölcslevet fogyasztanak. „Miután a szervezetünk 55-75 %-a víz, ezért nélkülözhetetlen, hogy naponta pótoljuk vízveszteségünk! De nem mindegy, hogy mivel!” – mondta el nekünk az egyik kutató. Szerinte a gyerekeket már korán a vízre kell szoktatni! „Adj a gyereknek vizet, cukrozott üdítők helyett! Hogy még vonzóbbá tedd, vagdoss bele gyümölcsöket, vagy adj neki mellé mondjuk narancsot! Vagy készíts saját turmixot!” – javasolja.



Dr. Madarasi Pál összeállítása