Hídfő.net.ru | Kína támogatná Havaii leszakadását
Kína kínálásba helyezte, hogy fegyverekkel fogja támogatni a Havaii függetlenségéért küzdő aktivistákat, ha az Egyesült Államok továbbra is beavatkozik a távol-keleti szigetcsoportok kapcsán kialakult területi vitába.
Michael Pillsbury, a Pentagon tanácsadója szerint egy magánbeszélgetés alkalmával megemlítették neki, hogy Kína fegyverekkel támogathatja azt a csoportot, amit több mint száz évvel ezelőtt amerikai puccsal távolítottak el a hatalomból. Ez egy büntetés lenne azért, hogy az USA fegyvert szállít Tajvannak. Az USA 50. tagállama kínai támogatással elnyerné függetlenségét az Egyesült Államoktól, ha az USA nem hagy fel az agresszív Távol-Kelet-politikájával. Pillsbury szerint Kína "különösen érzékeny" a Tajvannak adott fegyverszállítmányokra, esetenként "egy amerikai teherautó gumiabroncs is ellenséges retorikát válthat ki".
Pillsbury a bejelentést megelőzően vett részt egy tanácskozáson 35 kínai katonai vezetővel, ezen az eseményen történhetett a magánbeszélgetés. "Azt kérdezték tőlem, hogyan reagálna a Pentagon, ha az ő barátaik, akik Havaii függetlenségéért küzdenek, kapnának egy rakat fegyvert [...] Nagyon meglepődtem, mert még nem is halottam arról, hogy működne ilyen csoport. Majd rá kellett jönnöm, tényleg léteznek."

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/13/kina-azzal-fenyeget-hogy-fegyverrel-tamogathatja-az-usa-felbomlasat