Képtelenek és ellentmondanak a józan észnek a hétfőn, azaz ma Oroszország ellen érvénybe lépett újabb európai uniós szankciók a moszkvai külügyminisztérium szerint, amely hangsúlyozta, hogy a büntetőintézkedések nem maradnak válasz nélkül.
Úgy tűnik, hogy Brüsszelben és az EU-tagállamok fővárosaiban a szankciós mechanizmus vagy végleg kicsúszott már az ellenőrzés alól vagy az uniós döntéshozók összetévesztik vágyaikat a valósággal, és arról próbálják meggyőzni a közvéleményt, hogy Oroszország az EU-szankciók hatására engedékenyebbé válik
- áll a közleményben.
Az uniós országok állam-, illetve kormányfőinek múlthét csütörtöki brüsszeli tanácskozásán olyan döntést hoztak, hogy a feketelista bővítésének a hatályba léptetését nem halasztják tovább, annak ellenére sem, hogy aznap reggel Minszkben német-francia-ukrán-orosz megállapodás született a csúcsvezetők szintjén a kelet-ukrajnai tűszünet szombat éjféli elrendeléséről.
A hétfőn hatályba lépett kiegészítés a kikiáltott "donyecki és a luhanszki népköztársaság" 14 katonai, illetve politikai szereplőjét sújtja szankciókkal. E kiegészítés nyomán az uniós szankcióval sújtott természetes személyek száma 132-ről 151-re, a jogi személyeké pedig 28-ról 37-re bővül.
De mi köze ehhez Oroszországnak?

Gölöncsér Miklós