Hídfő.net.ru | Izrael atomfegyver
Az amerikai védelmi minisztérium egy mindeddig titkosított, nemrég nyilvánosságra hozott jelentése alapján az Egyesült Államok - sértve az 1978-ban, a nukleáris leszerelésről az USA által is aláírt egyezményt - közreműködött abban, hogy Izrael saját hidrogénbombát állított elő.
A program egyben sérti az USA külföldi segítségnyújtást szabályozó törvényének Symington Amendmentként ismert módosítását is, ami betiltja az idegen országoknak történő nukleáris felszerelés szállítását és az ezzel kapcsolatos technológiák átadását más országoknak. A nemrég nyilvánossá tett, 1987-es jelentés részletezi, hogyan jutott hozzá Izrael a nukleáris fegyverek előállítására alkalmas létesítmények terveihez, valamint a fegyverek előállításához szükséges technológiához. A jelentés szerint az izraeli laboratóriumok a Los Alamos és Oak Ridge területén található létesítmények tervei alapján épültek, ahol az amerikai nukleáris arzenál fejlesztésének nagy része zajlott.
Régóta nyílt tikok, hogy Izrael képtelen lett volna atomfegyverek kifejlesztésére és előállítására az Egyesült Államok "segítsége" nélkül, most azonban nyilvánosságra jutottak a részletek erre vonatkozóan. A jelentést Grant Smith, az "Institute for Research: Middle Eastern Policy" elemzőintézet igazgatójának igénylésére hozták nyilvánosságra az információ szabadságát rögzítő törvény alapján. Smith három évvel ezelőtt kezdte meg az adatok nyilvánosságra hozásának jogi procedúráját. Néhány hónappal ezelőtt a szövetségi bíróságról kilépve elmondta, hogy a védelmi minisztérium 1987-ben titkosította az izraeli atomprogramra vonatkozó információkat, ez az adófizetőknek mintegy 86 milliárd dollárjába került, ráadásul törvénysértő módon tették mindezt.
A jelentés nyilvánosságra jutásának időpontja egyáltalán nem véletlen egybeesés: a Közel-Kelet térképe nemsokára újrarajzolódik, a térség erőegyensúlya felbomlott. Izrael mindeddig nem engedett nemzetközi megfigyelőket az országba, hogy a nukleáris létesítményeket ellenőrizhessék. Mindeddig gyakorlatilag semmilyen bizonyíték nem volt arra vonatkozóan, hogy Izrael valóban rendelkezik katonai atomprogrammal, és a "több ezer izraeli atombombáról" gyártott teóriák nem többek alaptalan összeesküvés-elméletnél.
Izraelnek elsősorban nem tényleges atomfegyverre van szüksége, hanem, hogy az Izraelt megszálló erőként ismerő, erőfölényben lévő arab országok meg legyenek győződve arról, Izrael elegendő tömegpusztító fegyverrel rendelkezik ahhoz, hogy háború esetén pusztító ellencsapást mérjen az agresszorra. Ez a nukleáris arzenál egy politikai fegyver, ami garantálja Izrael sértetlenségét. Az Egyesült Államok Izrael védelmében lép fel azzal, hogy "hiteles" dokumentumokkal támasztja alá az izraeli nukleáris arzenál létezését.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/16/az-usa-hidrogenbombahoz-juttatta-izraelt